Nieuws

Aanmeldproces aardbevingssubsidies Groningen 'oneerlijk' verlopen

Het proces om een subsidieregeling voor het aardbevingsgebied aan te vragen verliep oneerlijk. Wie zich voor negen uur ‘s ochtends digitaal aanmeldde bij Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) had voorrang op de rest. Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en RTV Noord.


Leestijd: 2 minuten

Aanmeldproces aardbevingssubsidies Groningen 'oneerlijk' verlopen
Aanmeldproces aardbevingssubsidies Groningen 'oneerlijk' verlopen

Dat komt niet overeen met wat SNN tot dusverre heeft beweerd. Directeur Marjan Dol van SNN stelde dat eerder dan negen uur inloggen geen zin had. Nu blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en RTV Noord dat het wel degelijk zin had om eerder in te loggen. SNN maakte namelijk gebruik van een digitale wachtkamer die de aanvragers die in die wachtkamer kwamen een groot voordeel gaf. SNN wil vanwege intern onderzoek niet op vragen reageren.

Op maandag 10 januari stonden duizenden Groningers in een digitale wachtrij of buiten in de kou om een subsidie van 10.000 euro aan te vragen voor het verstevigen of verduurzamen van hun woning naar aanleiding van de aardbevingsschade.

Iedereen die op die dag voor negen uur probeerde in te loggen, werd in de digitale wachtkamer geplaatst. Om negen uur werd de groep in deze wachtkamer in willekeurige volgorde, maar wel met voorrang op de rest, in de uiteindelijke wachtrij gezet. Zo maakten Groningers die later dan negen uur inlogden minder kans op een subsidie, omdat zij achter de duizenden anderen werden geplaatst die in de wachtkamer zaten.

Dol beweerde daarnaast dat het zinloos was om met meerdere apparaten in te loggen, maar ook dat blijkt niet te kloppen. Hoe meer computers iemand gebruikte, hoe groter de kans dat hij of zij op een gunstige plek in de wachtrij kwam omdat het meerdere plekken opleverde.

Commissaris van de Koning René Paas, tevens voorzitter van SNN, erkende vorige week woensdag in debat met de Provinciale Staten dat er mensen in een wachtkamer zijn gezet en daardoor voorrang kregen in de wachtrij. “Het loting-element wordt daarmee bevestigd”, zei Paas. Hij zei dat mensen een ‘beperkt aantal minuten’ toegang hadden tot de wachtkamer, maar Dagblad van het Noorden meldt dat meerdere mensen al uren voor de start en soms zelfs al vanaf zondagavond in de wachtkamer zaten.

Behalve het proces was ook de software niet eerlijk, omdat het met een unieke code mogelijk was om de gunstige plek van een andere wachtende in de rij over te nemen. Dergelijke codes werden via sociale media veel door mensen gedeeld met foto’s van hun beeldscherm. SNN waarschuwde hier vooraf niet voor.