Nieuws

Aanpak monumentale Stadhuis ligt op schema

Je zou het bijna vergeten, maar achter het doek voor het monumentale Stadhuis op de Grote Markt wordt al maanden hard gewerkt. Het is de bedoeling om het vernieuwde Stadhuis begin 2022 weer in gebruik te nemen.


Leestijd: 1 minuut

Dit zijn de belangrijkste voornemens van het nieuwe college van B en W van Groningen:
Dit zijn de belangrijkste voornemens van het nieuwe college van B en W van Groningen:

Aan de buitenkant is de gevel aangepakt: veel voegwerk, herstel van bakstenen muren en schoonmaak van het natuursteen door middel van laserstralen. Het houtwerk wordt geschilderd en in de ramen deels in de oorspronkelijke groene kleur gezet. Overal wordt dubbel glas geplaatst.

Aan de binnenkant van het dik 200 jaar oude gebouw worden ondertussen nieuwe technische installaties geplaatst. Ook zijn de meeste kamers en zalen ondertussen gestript om later dit jaar te worden vernieuwd en heringericht. Binnenkort begint ook een andere grote operatie: de bouw van een stalen constructie in het hart van het gebouw. Die is nodig om de nieuwe raadzaal – bijna twee keer zo groot als de oude raadzaal – op zolder mogelijk te maken.

Verder is de aannemer druk met de aanleg van ICT en een duurzaam WKO-verwarmingssysteem. De moderne plafondkunst op de eerste verdieping wordt geconserveerd, omdat deze niet past bij het in neoclassicistische stijl restaureren van het rijksmonument. Vanwege de cultuurhistorische waarde wordt het voor latere generaties goed bewaard.

De werkzaamheden liggen alles bij elkaar goed op schema. Ook op financieel vlak is de aanpak binnen het beschikbaar gestelde budget. Het is de bedoeling om het vernieuwde Stadhuis begin 2022 weer in gebruik te nemen.