Nieuws

Aantal nieuwe besmettingen sinds vorige week verdubbeld van 31 naar 68

Het aantal besmettingen van het coronavirus in de provincie Groningen is afgelopen week gestegen met 68 naar 678. Dat is meer dan een keer zoveel als een week eerder. Toen kwamen er nog 31 nieuwe besmettingen bij.


Leestijd: 2 minuten

Aantal nieuwe besmettingen sinds vorige week verdubbeld van 31 naar 68
Aantal nieuwe besmettingen sinds vorige week verdubbeld van 31 naar 68

Uit de weekupdate van de GGD Groningen blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen maandenlang niet zo hoog is geweest. 

Vooral jongeren tussen de 18 en 30 jaar raakten besmet met het virus. Zo'n tweederde van de nieuwe gevallen valt in die leeftijdscategorie. Een week eerder was dat aandeel nog ongeveer de helft. Volgens de GGD waren in de afgelopen week vier personen met een nieuwe besmetting tussen de 12 en 18 jaar. 

Ruim een kwart van de nieuwe besmettingen had een vermoedelijke besmettingsbron in het buitenland. Bijna een derde is opgespoord in het kader van bron- en contactonderzoek (nauw contact van een persoon met een bewezen infectie). Volgens de GGD verklaart dat ook de stijging in het aantal besmettingen. 

Uit de cijfers valt op te maken dat drie Groningers in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het aantal overleden patienten staat ongewijzigd op negentien.

Het aantal testen op een van de testlocaties is afgelopen week ook weer flink toegenomen. Het ging om 5.129 Groningers die zich hebben laten testen. Een week eerder waren dat er nog 4.600. De week daarvoor lag het aantal een fractie lager: 4.525.

Aantal positieve testen
Veertig van de 5.129 testers bleken uiteindelijk positief en dan gaat het om een percentage van 0,8 procent. Dat is ook een verdubbeling van het percentage van een week eerder. Toen bleken 17 van de 4.600 mensen positief en dat was 0,4 procent. ​​​​​​

In het hele land steeg het aantal nieuwe besmettingen ook flink. Dinsdag maakte het RIVM bekend dat er in een week 5.427 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Daarmee is het aantal nieuw gemelde personen met een positieve testuitslag veel hoger dan de week hiervoor (3.597 personen). Woensdag kwamen er ook nog eens 1140 nieuwe besmettingen bij. Het landelijke percentage positieve testen ligt met 2,8 procent wel veel hoger dan in Groningen. 

Van 2 tot en met 8 september zijn 43 mensen bij de GGD’en gemeld die voor COVID-19 opgenomen zijn in het ziekenhuis. In de week hiervoor waren dit 57 patiënten. Stichting NICE meldde afgelopen week 89 nieuwe opnames voor COVID-19 op de verpleegafdelingen in ziekenhuizen. De week daarvoor waren dat 65 nieuwe opnames van COVID-19-patiënten op de verpleegafdeling. Op de intensive-careafdelingen meldt Stichting NICE 19 nieuwe opnames. De week ervoor waren dit er 11. In de afgelopen week werden 17 overleden COVID-19-patiënten gemeld. Dit is 7 minder dan de week hiervoor. Deze gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week overleden.