Nieuws

Er komt mooi weer aan: acht terrastips voor zwoele zomeravonden

Goed nieuws voor de zonaanbidders: er komt mooi weer aan. Volgende week is het met temperaturen boven de 25 graden goed vertoeven in Groningen. En wat is er dan fijner dan aan het eind van de middag op het terras ploffen en daar de hele avond blijven zitten? We tippen acht terrassen waar het de hele avond goed vertoeven is, van diner tot borrel en met zon tot in de late uurtjes.


Leestijd: 3 minuten

Pomphuis – Kleine der A

Als je denkt aan een terras in de zon in Stad, denk je aan het Pomphuis. Qua zonuren heeft het Pomphuis het goed voor elkaar. En qua eten ook, trouwens. Je vindt er gerechten als steak tartaar, oesters, gado gado en Groninger curry. Maar je kan er ook heerlijk borrelen, met klassieke bitterballen, nacho’s of een uitgebreide borrelplank. Het is niet mogelijk om een plekje te reserveren op het terras, maar des te groter de vreugde als er een plekje vrij is.

Lambik – Grote Kruisstraat

Hou je van mensen kijken? Dan zit je bij eetcafé Lambik goed. Talloze fietsers en wandelaars passeren dagelijks dit café aan de rand van het Noorderplantsoen, waar je vanaf 12.00 terecht kan voor een broodje, koffie, taart of een borrel. Voor het diner heb je de keuze uit vlees of vegetarisch; wat je krijgt is elke dag weer een verrassing. En dat maakt Lambik een heerlijke no-nonsensecafé. Bovendien hoef je het voor de prijs niet te laten, een dagschotel kost 13,50.

DOT – Vrydemalaan

Niet in het centrum, maar qua locatie toch ideaal: gastrobar DOT. Na een dag bakken op het Stadsstrand rol je zo het zomerse, creatieve terras op. Je kunt hier op de picknickbanken heerlijk in de zon vertoeven of plaatsnemen in de gezellige hoekjes in de beschilderde containers. Qua gerechten focust DOT zich op ‘de hele wereld’, met op het menu onder andere sticky pancakes, poke bowl en de DOT-burger.

Buurman & Buurman – Rodeweg & Friesestraatweg

Zowel bij de locatie aan Rodeweg als aan de Friesestraatweg is het terras niet heel groot, maar áls je een plekje hebt, was het het omfietsen het waard. De pizza’s – uit de steenoven – zijn er altijd goed, de bediening altijd vrolijk en de sfeer alsof het elke dag zomer is. Hier vliegt de avond voorbij.

Uurwerker – Uurwerkersplein

Misschien een beetje cliché, maar de Uurwerker kan niet ontbreken in de lijst van fijne terrassen voor zomeravonden. Het terras heeft door de omliggende panden ‘s avonds weliswaar minder zonuren, maar de sfeer maakt veel goed. Hier kan je de hele dag een plekje bezet houden zonder je bezwaard te voelen. En met de kenmerkende gerechten en altijd goede snacks op de menukaart, tikken de uren hier snel weg.

Flinders – Schuitendiep

Nog een klassieker, maar wel een met een van de beste terrassen van Groningen. Met het terras aan het Schuitendiep heb je altijd een interessant uitzicht, en op een mooie dag kun je hier van ‘s ochtends tot ‘s avonds in de zon zitten. Met een bord ravioli, een poke bowl of een uitgebreide borrelplank tussen de biertjes en wijntjes door hou je het hier wel even vol. Is er geen plek op het terras? Geen nood, ernaast vind je Het Zwarte Schaap, TOTT Groningen en Bistro LouLou, waar het al net zo goed vertoeven is.

Sigaar – Hoge der A

Op een van de mooiste plekken in Groningen vind je de Sigaar. In dit stukje stad is het op een zomerse dag onmogelijk om niet te genieten. Je kijkt vanaf het terras uit op historische zeilschepen en oude panden. Mocht er buiten geen plek meer zijn, dan schuif je gewoon binnen aan, in het café met een nostalgische uitstraling met een warme gastvrijheid. Qua diner is er voor ieder wat wils met onder andere kaasfondue, flammkuchen, burgers en salades.

Harbour Café – Voor het Voormalig Klein Poortje

Net als het Pomphuis een parel aan het water, in de bocht aan de Oosterhaven. Waar de naam doet vermoeden dat het vooral een café is, is het óók een heus restaurant met ruime keuze aan onder andere ‘shared-dining’-gerechten als mosselen, ‘beef bowl’ en flammkuchen. Bovendien heeft het Harbour Café een relatief groot terras, dus je kans op een plekje in de zon is hier niet mis.