Nieuws

Actie voor Chun uit Groningen - “de man die niet bestaat” - onverwacht succes

Een crowdfundactie voor een inwoner van Groningen – Chun, de man die niet bestaat – verloopt tot nu toe onverwacht succesvol.


Leestijd: 1 minuut

Actie voor Chun uit Groningen  -  “de man die niet bestaat” - onverwacht succes
Actie voor Chun uit Groningen - “de man die niet bestaat” - onverwacht succes

Het gaat om een actie voor Chun Sheng Yan die in China op veertien jarige leeftijd slachtoffer werd van ontvoering en mensensmokkel. Hij belandde in Nederland, maar zonder papieren. Daardoor kan Nederland hem niet erkennen, en China weigert mee te werken aan zijn terugkeer omdat hij geen papieren heeft. Zonder medewerking van China is het niet mogelijk om uit te zoeken waar hij precies vandaan komt.

Inmiddels is Chun Sheng Yan 32 jaar. Omdat hij geen papieren heeft krijgt hij geen verblijfsvergunning. Gelukkig zijn er in Groningen vrijwilligers die hem hebben geholpen, waardoor hij zelfs een studie heeft kunnen afronden en hier prima aan de slag zou kunnen.

Naar aanleiding van publiciteit over Chun besloot oud-ondernemer en oud-eigenaar van muziekzaak Tonika in Groningen, Aldert Zoutman, een crowdfundingsactie te starten via de website GoFundMe.

Het Dagblad van het Noorden  meldt zaterdag dat deze actie nu al 21.000 euro heeft opgeleverd, zesduizend euro meer dan het streefbedrag.

Het geld zal worden ondergebracht bij een stichting Vrienden van Chun en zal worden gebruikt voor juridische procedures die nodig zijn bij de pogingen om een verblijfsvergunning te krijgen voor Chun Sheng Yan.

Chun heeft in Groningen ook steeds veel steun gekregen van Marja ter Horst uit Westerbroek. Zij laat op de website van RTV Noord  vandaag weten heel blij te zijn met de donaties, maar dat er nog wel meer geld nodig is. Alleen de gerechtelijke procedures kosten waarschijnlijk al 40.000 euro, zo laat ze weten en ook moeten de kosten van de psychiater betaald worden.

https://www.gofundme.com/f/chun-shen-yan-de-man-die-niet-bestaat