Nieuws

Advies Gasunie: “Groningse gasveld wel dicht, maar eerst nog op waakvlam”

Het Groningse gasveld moet definitief dicht. Maar het valt, gezien de onzekere tijden, niet helemaal uit te sluiten dat er volgende winter te weinig aardgas geleverd wordt aan Nederland. Daarom moet Nederland zekerheidshalve het Groningenveld voorlopig nog wel op een waakvlam houden. Zo luidt het advies van Gasunie Transport Services aan de Nederlandse regering. De provincie Groningen is het daar niet mee eens.


Leestijd: 1 minuut

SodM wil in gesprek met Groningers naar aanleiding van de parlementaire enquête
SodM wil in gesprek met Groningers naar aanleiding van de parlementaire enquête

Gasunie Transport Services moet het ministerie van Economische Zaken en Klimaat jaarlijks adviseren over de leveringszekerheid. In een brief die naar staatssecretaris Vijlbrief is gestuurd, adviseert het bedrijf om voor het komende gasjaar 2023-2024 het Groningenveld op de waakvlam te houden en nog niet definitief te sluiten. De waakvlam of minimum-flow stand van het Groningenveld betekent een gasproductie van 3,2 miljard kubieke meter per jaar.

Definitieve sluiting van het Groningenveld blijft onverminderd het streven, maar het volledig wegvallen van de import van Russisch gas en de onzekerheid op de internationale gas- en energiemarkten “betekenen helaas dat er verschillende scenario’s denkbaar zijn waarin de leveringszekerheid in Nederland in de volgende winter onvoldoende gewaarborgd kan worden zonder de back-up beschikbaarheid van het Groningenveld. De huidige geopolitieke situatie maakt definitieve sluiting van het veld in oktober 2023 daarmee risicovol vanuit het oogpunt van leveringszekerheid. Dit is een tegenvaller voor alle betrokkenen”, zo meldt Gasunie Transport Services.

Provincie: wél sluiten!

De provincie Groningen kan zich niet vinden in het advies en roept staatssecretaris Hans Vijlbrief op om dit advies naast zich neer te leggen. Volgens de provincie Groningen moet de veiligheid van de Groningers voorop staan en blijft het zaak om onverminderd vast te houden aan definitieve sluiting van de gaswinning.