Nieuws

Al meer dan 40.000 handtekeningen voor behoud centrum kinderhartchirurgie UMCG

Het UMCG is een petitie begonnen tegen het plan van minister Hugo de Jonge om de afdeling kinderhartchirurgie te sluiten. Die petitie heeft inmiddels al meer dan 40.000 handtekeningen binnen. In de eerste vierentwintig uur haalde de petitie al meer dan tienduizend handtekeningen op. Met de petitie wil het ziekenhuis de minister terug laten komen op zijn besluit.


Leestijd: 1 minuut

Maandagavond werd het plan bekend om twee van de vier centra voor aangeboren hartafwijkingen te sluiten. De afdelingen in Rotterdam en Utrecht mogen open blijven. Groningen moet sluiten, net als de centra in Leiden en Amsterdam, die nauw samenwerken. 

Het UMCG reageerde met verbijstering op het besluit van de minister. “Dit voelt als een dolk in de rug!” schrijft Kinder Intensive Care UMCG op Instagram. “Dit betekent voor de hele regio Noord-Nederland die hartzorg nodig heeft, dat ze straks volledig afhankelijk worden van het westen.” 

De keuze is volgens het UMCG onbegrijpelijk. Ook mist het besluit volgens het ziekenhuis een concrete en volledige onderbouwing. Het UMCG laat weten zich niet neer te leggen bij het besluit. Het ziekenhuis is bezig het voorbereiden van een bezwaarprocedure. Daarnaast zijn er ook acties gaande op social media.