Nieuws

Alle Groninger ziekenhuizen in één noordelijk oncologienetwerk

De behandeling van kanker en de zorg voor kankerpatiënten in Groningen krijgt een impuls dankzij een nieuwe samenwerking van de Groningse ziekenhuizen in Stad en Ommeland. Deze gaan samen met andere ziekenhuizen en radiotherapeutische instituten in Noord en Oost Nederland een oncologienetwerk oprichten om de kankerzorg te verbeteren. Dat heeft het UMCG laten weten. Ook het Martiniziekenhuis sluit zich erbij aan.


Leestijd: 1 minuut

Mensen met kanker kunnen dankzij het nieuwe netwerk binnen de eigen regio altijd rekenen op de beste zorg op maat, ongeacht in welk ziekenhuis zij hun zorgtraject starten.


Het streven is om zo de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van de oncologische zorg in de regio te verhogen en dit voor patiënten ook in de toekomst te blijven garanderen. Het netwerk zal bij de patiënt passende zorg op de juiste plek bieden, dichtbij huis als dat kan en wat verder weg binnen de eigen regio als het complexer is.

Samen optrekken en leren van elkaar

Zorgverleners worden in deze samenwerking gefaciliteerd met de mogelijkheid van digitale gegevensuitwisseling en continue verbetering van effectiviteit en efficiency.

Bovendien kunnen de betrokken zorgorganisaties in Noord en Oost Nederland door deze samenwerking in de oncologie nog veel leren van elkaar. Ze willen ook meer gezamenlijk kunnen optrekken bij landelijke concentratie- en spreidingsvraagstukken, of bijvoorbeeld bij een overleg met verzekeraars en de overheid.

Eerder al bestond er een indeling in vier kleinere regionale oncologienetwerken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en een deel van Overijssel en Gelderland. Deze vier kleinere, regionale oncologienetwerken blijven zichtbaar als onderdeel binnen het grotere netwerk. Wel kunnen nu de expertise en faciliteiten van de deelnemende instellingen beter en met meer partijen worden gedeeld.

De vier deelregio’s met deelnemende ziekenhuizen aan het oncologienetwerk in Noord en Oost Nederland zijn: 

1.    Oncologisch Netwerk Friesland (ONF): Antonius Ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden, Nij Smellinghe, Tjongerschans, Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF).
2.    Oncologienetwerk Veluwe IJssel: Deventer Ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, Isala, Radiotherapiegroep Deventer.
3.    ONZ netwerk: Medisch Spectrum Twente, Saxenburgh Medisch Centrum, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Ziekenhuisgroep Twente.
4.    Oncologienetwerk Groningen-Drenthe: Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Treant Zorggroep, Universitair Medisch Centrum Groningen.

(Foto boven: vertegenwoordigers van de Noordelijke ziekenhuizen bij de start van het netwerk.)