Nieuws

Andreas Blühm: “Dit heeft enorme impact”

“Heel vervelend”, noemt Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, het besluit dat Nederlandse musea vanaf vandaag 14 dagen dicht moeten. “Dit heeft enorme impact.” In het museum zou 14 november de expositie Unzipped van de Rolling Stones van start gaan, maar die tentoonstelling is nu op z’n vroegst pas vanaf 20 november te zien.


Leestijd: 1 minuut

Andreas Blühm: “Dit heeft enorme impact”
Andreas Blühm: “Dit heeft enorme impact”

Volgens de museumdirecteur waren alle kaarten voor de eerste week van de expositie, zo’n 7500 in totaal, uitverkocht. Vanwege corona werd er al gewerkt met tijdsloten, en was de expositie te bezoeken van 10 uur ’s ochtends tot 22 uur ’s avonds. Mensen die al een kaartje hadden gekocht, kunnen hun geld terugkrijgen, zegt Blühm. 

Hoewel hij begrip kan opbrengen voor het besluit om musea voor twee weken te sluiten, had hij het liever anders gezien. “Ik snap dat het te maken heeft met het terugbrengen van het aantal reisbewegingen”, zegt hij. “Maar het museum zelf is het probleem niet. De expositie is al volledig coronaproof ingericht, er is voldoende ventilatie en we hebben beveiligers die in de gaten houden of mensen zich wel aan de regels houden.”

De museumdirecteur hoopt de deuren van het museum op 20 november weer te kunnen openen. “Dan zou de opening van Unzipped dus maar een paar dagen later zijn. Dat is natuurlijk heel zuur, maar dat overleven we wel. Ik hoop alleen dat het bij deze twee weken blijft, en de maatregel niet verlengd wordt.” Qua kaartverkoop had het museum daar al rekening mee gehouden. “De situatie was steeds zo onzeker dat er alleen voor de eerste tentoonstellingsweek kaarten gereserveerd  konden worden.”