Nieuws

Anna Bron uit Haren blijkt meest populaire boerin van tien edities Boerinnenkalender

Anna Bron uit Haren is de meest populaire boerin die ooit op de Boerinnenkalender heeft gestaan. Dat blijkt na een verkiezing voor een speciale jubileumeditie van de kalender, waarbij bijna 25.000 stemmen zijn uitgebracht op 144 boerinnen. De Harense Anna kreeg de meeste stemmen. Marijke Vergeer uit Winsum schopte het tot een zevende plaats.


Leestijd: 2 minuten

Anna Bron uit Haren blijkt meest populaire boerin van tien edities Boerinnenkalender
Anna Bron uit Haren blijkt meest populaire boerin van tien edities Boerinnenkalender

Elk jaar melden zo’n 300 plattelandsvrouwen zich aan voor de Boerinnenkalender, die al sinds 2011 wordt uitgegeven. In totaal 144 vrouwen kwamen ooit op de kalender terecht. De organisatie achter de kalender was in 2020 op zoek naar een bijzondere manier om het 10-jarig jubileum te vieren. “De bedoeling was in eerste instantie een dampende feesttent vol publiek en kalendermodellen, maar door de aanhoudende maatregelen moest er geïmproviseerd worden”, aldus de organisatie. 

Tijdloze verjaardagskalender
Twee maanden geleden werd uiteindelijk een stem-website aangekondigd waarop je kon stemmen op de meest populaire foto’s. Er werden in drie weken tijd 24.554 stemmen uitgebracht, en van de boerinnen met de meeste stemmen wordt is een speciale tijdloze verjaardagskalender gemaakt. 

Niet op de cover
Op deze jubileumuitgave zijn de zeventien kalendermodellen te zien die van het publiek de meeste stemmen kregen. Een cover, twaalf maanden en vier bonusfoto’s. De redactie mag verklappen dat Anna Bron uit Groningen de meeste stemmen heeft gekregen. Omdat zij echter in 2020 al covermodel was, heeft de organisatie Nicky uit Noord-Holland op de cover afgebeeld. Zo wordt verwarring in de winkelschappen voorkomen. Marijke uit Winsum mag met een zevende plaats ook heel tevreden zijn. Ze doen het bijvoorbeeld beter dan de Drentse boerin Annemiek Koekoek, die op de negende plaats staat. Zij maakte onlangs nog furore in het tv-programma Boer Zoekt Vrouw. 

Editie 2022
“Of het grootse jubileumfeest dit jaar alsnog kan plaatsvinden, is nog maar de vraag, maar we wilden ons jubileum sowieso niet onopgemerkt voorbij laten gaan” vertelt initiatiefnemer Stef Bloo. “Zo’n tijdloze en online gekozen verjaardagskalender is voor nu een mooi corona-proof alternatief”, vult projectleidster Vesta Kauffman hem aan. Intussen is de organisatie alweer bezig met de editie voor 2022 en komen er zelfs al aanmeldingen binnen voor de 2023-editie. 

De speciale editie van de boerinnenkalender is hier te bestellen voor nog geen twee tientjes.

7e - Marijke Vergeer uit Winsum
7e – Marijke Vergeer uit Winsum
2e - Covermodel Nicky uit Noord-Holland
2e – Covermodel Nicky uit Noord-Holland
1e - Anna Bron uit Haren
1e – Anna Bron uit Haren