Nieuws

Appartementen en grote fietsenkelder in C&A-pand Groningen

De eigenaar van het C&A-pand in de Herestraat heeft een vergunning aangevraagd voor een ingrijpende verbouwing. Hij wil onder andere een fietsenstalling in de kelder van het pand plaatsen en de bovenste verdiepingen ombouwen tot appartementen.


Leestijd: 1 minuut

Beeld | Filippo Bolognese Images
Beeld | Filippo Bolognese Images

Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad. Op de bovenste woonlagen wil eigenaar Redevco Nederland BV twee-, drie- en vierkamerappartementen verhuren. Daarnaast wil de pandeigenaar ook acht drie-etagewoningen in het pand verwerken, met een ingang vanaf een ‘verhoogde Burchtstraat’, een groene leefstraat op tweehoog.

Op de begane grond en eerste verdieping blijft ruimte voor retail. Of de C&A weer in het pand komt is nog onbekend. In de kelder is in de nieuwe plannen nog maar deels ruimte voor opslag. In de rest van de kelder ontstaat daardoor ruimte voor fietsparkeren, grotendeels publiekelijk en een deel voor de bewoners. De publieke stalling moet ruimte bieden aan 550-600 fietsen.

Redevco wil het pand aanpakken omdat “steeds meer onderdelen van het pand niet meer optimaal worden gebruikt en minder efficiënt zijn ingericht.” Redevco doelt daarmee vooral op de opslagruimtes en ruimtes voor ondersteunende functies, die erg groot zijn voor de huidige behoefte. Ook wil de pandeigenaar het pand verduurzamen.

Redevco wil het bestaande pand tot de eerste verdieping slopen en de opbouw vanaf die bouwlaag met lichte en duurzame materialen weer bouwen. Dat zal hoofdzakelijk met hout gebeuren. In het dak komt een reservoir voor de opslag van water. Mogelijk worden er ook groene daken aangelegd.

De gemeenteraad is positief over de plannen, en noemt het een waardevolle bijdrage aan een levendige en bereikbare binnenstad waar ruimte is voor wonen, winkelen, werken en verblijven.

Redevco verwacht eind dit jaar of begin volgend jaar te starten met de sloop- en bouwwerkzaamheden. Volgens de huidige planning verwacht de pandeigenaar medio 2025 de werkzaamheden af te ronden.