Nieuws

Arriva-trein van Groningen naar Parijs gaat niet door

Er komt de komende jaren geen treinverbinding tussen Groningen en Parijs. Dat laat demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (VVD) van Infrastructuur maandag weten aan de Tweede Kamer.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Arriva
Foto | Arriva

Arriva maakte in juni bekend vanaf 2026 dagelijks een trein te willen laten rijden tussen Groningen en Parijs. Daarvoor diende de vervoerder een aanvraag in bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Heijnen schrijft in de ontwerpconcessie voor het Hoofdrailnet (HRN) dat er maar beperkt ruimte is voor internationale treinen. Verbindingen naar Parijs, Londen, Berlijn, Frankfurt/Bazel en Wenen/Innsbruck worden daarom niet opgenomen in de ontwerpconcessie voor de komende negen jaar.

In de plannen staat ook dat de stoptreinen op de trajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle bij de NS blijven. Arriva wilde die stoptreinen vanaf 2025 overnemen van de NS. “Juist bij dit type treindienst is een risico dat een vervoerder in open toegang haar bediening of klantvoorwaarden versobert, of zelfs de gehele dienstverlening stopzet, als de opbrengsten tegenvallen”, schrijft Heijnen. “Dat wil ik voorkomen, temeer omdat het niet eenvoudig en zonder kosten is om een noodregeling of een risicoreservering te treffen.”