Nieuws

Asbak terug bij Rijksuniversiteit Groningen

Asbakken zijn teruggehaald bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarmee komt deze faculteit tegemoet aan de wens van buitenstaande rokers, die na het roken van een sigaret hun peukje toch ergens kwijt moeten. De maatregel komt na klachten van buren over overlast door rokers.


Leestijd: 1 minuut

De Rijksuniversiteit Groningen is al sinds enkele jaren officieel rookvrij. Maar de praktijk is weerbarstig, want veel mensen gaan nu buiten roken maar kunnen hun peuk vervolgens nergens kwijt. En dat leidt tot overlast. Niet alleen van peukjes op de grond, maar ook bij medewerkers die klagen over overlast van rook in een doorrookte hal.

Volgens de Universiteitskrant, die dit meldt, is de Rijksuniversiteit Groningen daardoor officieel dan weliswaar rookvrij, maar zorgen rokers toch nog steeds voor overlast.

Een plek waar veel mensen buiten staan te roken is de Universiteitsbibliotheek (UB) in de Broerstraat. Daar staan soms zoveel studenten buiten te roken, dat de rook via de draaideur weer naar binnen komt. Ook bij andere gebouwen van de Rijksuniversiteit leidt het roken door studenten en medewerkers die buiten staan bij irritatie van buren en niet-rokers.

De universiteit heeft maatregelen genomen om de rokers tegemoet te komen. “Bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen zijn sinds vorig academisch jaar weer asbakken te vinden. Met ingang van het beleid ‘rookvrije universiteit’ in augustus 2020 waren die weggehaald, maar dat zorgde niet voor minder rokers”, zo meldt de Universiteitskrant.

Volgens de Universiteitskrant is er dinsdag een vergadering van de directie facilitaire zaken van de RUG waar zal worden besproken of er nog andere maatregelen genomen moeten worden om de rookoverlast te beperken.