Nieuws

Bekijk hier nieuwe luchtfoto's van de voortgang van de Ring

Rijkswaterstaat heeft nieuwe luchtfoto's gepubliceerd van de werkzaamheden bij de Ring. De vier deelgebieden West, Julianaplein, Zuiderplantsoen en Oost liggen onder de loep.


Leestijd: 2 minuten

Vrijheidsplein vanuit de lucht - Foto: Rijkswaterstaat
Vrijheidsplein vanuit de lucht - Foto: Rijkswaterstaat
Vrijheidsplein vanuit de lucht - Foto: Rijkswaterstaat
Vrijheidsplein vanuit de lucht – Foto: Rijkswaterstaat

Het Vrijheidsplein verandert voortdurend van gezicht. Op dit verkeersplein aan de westzijde van de stad sluit de zuidelijke ringweg aan op de westelijke ringweg. Hier wordt gewerkt aan een nieuw verkeersplein waarbij de auto's uit de verschillende richtingen elkaar niet meer kruisen. Op de achtergrond (helemaal rechts) is nog net de nieuwe afrit te zien voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten richting westelijke ringweg.

Bouw van twee verbindingsbogen op het Vrijheidsplein - Foto: Rijkswaterstaat
Bouw van twee verbindingsbogen op het Vrijheidsplein – Foto: Rijkswaterstaat

Als we verder inzoomen op het Vrijheidsplein, zien we de bouw van twee verbindingsbogen. De bovenste is de verdiept liggende boog voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten naar de westelijke ringweg en Martiniplaza. De boog daaronder is straks bedoeld voor verkeer vanaf het Julianaplein naar de westelijke ringweg. Hiervoor is enkele weken geleden het beton gestort. De bekisting wordt nu weggehaald.

Het tijdelijke Julianaplein met het diepste punt - Foto: Rijkswaterstaat
Het tijdelijke Julianaplein met het diepste punt – Foto: Rijkswaterstaat

Het tijdelijke Julianaplein gezien vanuit het noorden, met de tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal voor verkeer van en naar Hoogkerk/Drachten. Op de plek van het zand wordt het nieuwe Julianaplein gebouwd. De oranje kraan in het midden staat bij het diepste punt van het Julianaplein. Daar loopt straks het regenwater naartoe, waarna het wordt afgevoerd naar de nieuwe waterkelder aan het Hoornsediep.

Bouw verdiepte ligging in beeld - Foto: Rijkswaterstaat
Bouw verdiepte ligging in beeld – Foto: Rijkswaterstaat

De zuidelijke ringweg wordt voor een deel verdiept aangelegd. Hier is de bouw van de verdiepte ligging goed in beeld, gezien vanaf het noorden. De nieuwe ringweg wordt direct aan de zuidkant van de bestaande ringweg gebouwd. Een deel van het beton is al gestort. Bij het opvallende kantoor van DUO/Belastingdienst is al een stuk te zien van het deksel dat hier over de ringweg komt te liggen.

Verdiepte ligging ter hoogte van de H.L. Wichersstraat - Foto: Rijks
Verdiepte ligging ter hoogte van de H.L. Wichersstraat – Foto: Rijks

Ook hier is de verdiepte ligging te zien, maar nu iets meer naar het oosten, ter hoogte van de H.L. Wichersstraat. Het meest oostelijke deksel over de ringweg is hier in aanbouw. Het Oude Winschoterdiep is vanwege de bouw tijdelijk gedempt.

De bouw van het viaduct over de Europaweg - Foto: Rijkswaterstaat
De bouw van het viaduct over de Europaweg – Foto: Rijkswaterstaat

Nog iets verder naar het oosten gaat de ringweg over de Europaweg heen. Deze zomer wordt hier gebouwd aan een nieuw viaduct aan de noordzijde van de ringweg. Het zuidelijke viaduct was al klaar. Eind augustus kunnen we het noordelijke viaduct in gebruik nemen.

Oostelijk deel van zuidelijke ringweg in beeld - Foto: Rijkswaterstaat
Oostelijk deel van zuidelijke ringweg in beeld – Foto: Rijkswaterstaat

De ringweg ter hoogte van het (nieuwe) Winschoterdiep. Deze zomer is het meest oostelijke deel van de zuidelijke ringweg afgesloten voor verkeer. Hier wordt bovenop de weg gewerkt. De weg krijgt hier een andere inrichting. Ook dit stuk weg gaat eind augustus weer open.