Nieuws

Bestaat de decentrale selectie voor Tandheelkunde en Geneeskunde straks nog?

De selectie voor de opleidingen Geneeskunde en Tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen moet eerlijke kansen bieden, vindt prodecaan Gerda Croiset. “Nu heeft 90 procent van alle studenten geneeskunde, tandheelkunde en ook farmacie, hoogopgeleide ouders die bovengemiddeld verdienen en vaak ook nog in de gezondheidszorg werken.” Dat moet anders.


Leestijd: 1 minuut

Bestaat de decentrale selectie voor Tandheelkunde en Geneeskunde straks nog?
Bestaat de decentrale selectie voor Tandheelkunde en Geneeskunde straks nog?

Dat schrijft het UMCG in een artikel op de website. Aan de poorten van de opleidingen Tandheelkunde en Geneeskunde wordt op dit moment geselecteerd. Waarom? Omdat te veel jongeren deze opleidingen kiezen. De laatste jaren gaat dit via een decentrale selectie, maar in februari stemde de Tweede Kamer in met een wijziging van de Wet op het Hoger Onderwijs waardoor naast selectie voor schaarse studieplekken, ook weer loting mogelijk wordt.

De decentrale selectie is een manier van selecteren waarbij er gekeken kan worden naar je cijfers en motivatie. Ook kan een toets deel uitmaken van de selectie. Deze manier van selecteren verving ooit de loting omdat het eerlijker zou zijn. In de praktijk zorgt de decentrale selectie alleen niet voor diversiteit onder studenten.

Croiset geeft een voorbeeld waarom die diversiteit wel nodig is. “Wanneer je een patiënt met een bijstandsuitkering adviseert om de leefstijl aan te passen, moet je begrijpen dat dat advies geld en inspanning van je patiënt vraagt. Terwijl die misschien nu al geen idee heeft hoe hij rond moet komen en van de stress wakker ligt. Wie uit een milieu komt met genoeg middelen, contacten en een hoge opleiding, zoals de meeste studenten dus, heeft waarschijnlijk geen idee hoe dat is.”

Hoe het UMCG en de RUG straks studenten gaan selecteren is nog niet bekend, vertelt Croiset. “We weten nog niet precies hoe we het willen, maar wel wat de selectie moet bieden: eerlijke kansen. Ook moet die lat van het selectiesysteem niet meer gekmakend hoog liggen. Wij moeten zorgen voor een programma dat studeerbaar en haalbaar is. Ik hoop dan ook van harte dat de jongeren die nu zeggen, 'laat maar het lukt toch niet', zich volop gaan aanmelden.”