Nieuws

Bijna 150 coronapatiënten in Groningen; meeste daarvan komen uit Stad

In de provincie Groningen zijn volgens de GGD Groningen op dit moment 149 patiënten positief getest op het coronavirus. Uit de cijfers van het RIVM (29 maart) valt te halen dat zeker 86 van die patiënten in de stad Groningen wonen. Gezien het grote aantal inwoners van de stad, zou je kunnen zeggen dat het een normale afspiegeling is.


Leestijd: 2 minuten

Bijna 150 coronapatiënten in Groningen; meeste daarvan komen uit Stad
Bijna 150 coronapatiënten in Groningen; meeste daarvan komen uit Stad

De GGD Groningen maakt dagelijks het aantal besmettingen bekend. Op de site van het RIVM valt op te maken dat in Groningen per 100.000 inwoners er 37,4 positief zijn getest. Volgens de Groningse microbioloog Alex Friedrich lijkt het erop dat in Groningen de genomen maatregelen werken. 

Groei in Groningen iets minder sterk dan elders
Een week eerder waren er tussen de 65 en 70 besmettingen in de provincie. In de stad Groningen stond het aantal toen op 46. Dat zou inhouden dat het aantal geteste besmettingen in de provincie iets meer dan vermenigvuldigd is. Daarmee is de groei van het aantal besmettingen in de provincie en de stad iets minder sterk dan in de rest van het land. Vooral in Noord-Holland en Zuid-Holland stijgt het aantal besmettingen sneller dan in de rest van het land. In Noord-Brabant lijkt de groei af te vlakken. 

Het RIVM maakte zondag bekend dat het aantal besmettingen is gestegen naar 10.866 (+1.104) en het aantal doden nu staat op 771 (+132). Een week eerder waren er in Nederland nog maar 4.204 besmettingen en 179 overleden patiënten. 

Intensive care
Dagelijks worden er veel nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dagelijks belanden ongeveer honderd daarvan op de intensive care terecht. Probleem is dat veel patiënten langere tijd intensieve zorg nodig hebben. Daardoor dreigt een tekort aan bedden. 

UMCG en andere ziekenhuizen
In de hele provincie Groningen liggen 109 patienten in het ziekenhuis, waarvan 37 op de intensive care. In het UMCG liggen momenteel 44 patiënten met corona. Van hen liggen 26 op de intensive care. De rest ligt op een speciale verpleegafdeling. Er is nog steeds maar één patiënt in het ziekenhuis overleden. Het gaat in alle ziekenhuizen voor het grootste deel om patienten uit andere regio's. Het UMCG had zondag overigens 1875 medewerkers getest, waarvan 75 besmet bleken te zijn.

Duiding
RIVM: “Net als de afgelopen dagen is gemeld, neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Over een aantal dagen kan geconcludeerd worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking van het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen onder gemelde patiënten, en daarmee hoe goed de genomen maatregelen werken.”