Nieuws

Bijna 18.000 Groningers melden aardbevingsschade niet en lopen geld mis

Bijna 18.000 Groningers hebben nog nooit aardbevingsschade gemeld bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), terwijl het heel waarschijnlijk is dat ze wel schade hebben. Zij lopen mogelijk duizenden euro’s aan schadevergoeding mis. Dat meldt RTV Noord vandaag, donderdag.


Leestijd: 2 minuten

Groningers in afwachting van eindrapport Parlementaire Enquête Gaswinning
Groningers in afwachting van eindrapport Parlementaire Enquête Gaswinning

In totaal staan er 26.800 adressen op de lijst om geïnspecteerd te worden op veiligheid. Een groot deel daarvan is al bekeken. Maar bijna 70 procent van al die 26.800 adressen heeft nog nooit schade gemeld bij het IMG, terwijl die huizen in de kern van het aardbevingsgebied staan. De kans op vergoeding is daarom groot.

Wel melden

Het schadeloket roept de naar schatting 17.700 Groningers op hun schade wél te melden. “Het heeft zin om je schade te melden, want de kans dat je een vergoeding krijgt is vrij groot”, zegt een woordvoerder. “Zeker als je onderdeel bent van het versterkingsprogramma.”

Gemiddeld keert het IMG in het bevingsgebied zo’n 9000 euro uit per adres. Dat geld is vrij besteedbaar. “Je mag zelf weten wat je er mee doet. Je kunt het gebruiken om de schade te herstellen, maar je kunt ook een nieuwe keuken kopen als je huis straks wordt versterkt.”

Motiveren toch te melden

Het melden van schade naast een versterkingstraject zorgt ook voor administratieve rompslomp bij bewoners. Het IMG begrijpt dat mensen dat vervelend vinden, maar probeert de hinder zo klein mogelijk te maken. Het schadeloket wil de komende tijd proberen zoveel mogelijk gedupeerden te motiveren de schade toch te melden. Het is daarvoor een proef gestart door in dorpen simpelweg de straat op te gaan en flyers uit te delen of mensen aan te spreken.

Instituut Mijnbouwschade Groningen

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen is sinds 2018 verantwoordelijk voor de afhandeling van schades in Groningen en Drenthe. Tot nu toe heeft het schadeloket 100.000 schades afgehandeld en is er bijna 750 miljoen euro uitgekeerd voor het herstel van scheuren.

Sinds begin 2018 zijn er naast veel kleinere bevingen ook de zwaardere bevingen geweest bij Zeerijp (3.4), Westerwijtwerd (3.4) en zeer recent Garrelsweer (3.2). Al deze bevingen kunnen in een straal van tientallen kilometers rondom het epicentrum voor schade hebben gezorgd. De zwaarste aardbeving ooit in Groningen was in 2012 bij Huizinge (3.6).