Nieuws

Binnenstad krijgt pop up Banenwinkel: dé oplossing voor personeelstekort

Een (bijna) primeur voor Groningen. Als tweede stad van het land krijgt Groningen vanaf 30 mei in de Zwanestraat een pop up Banenwinkel. De eerste Banenwinkel van het land, vorig jaar zomer in Deventer, was een groot succes en trok in zes weken tijd meer dan 1.000 bezoekers. De Banenwinkel is een initiatief van brancheorganisatie INretail en een antwoord op de krappe arbeidsmarkt.


Leestijd: 2 minuten

Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant.

De naam doet het al vermoeden: de Banenwinkel is een fysieke winkel waar ondernemers, werkzoekenden maar ook werknemers elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Het doel: banen in de retail, horeca en supermarktbranche promoten bij werkzoekenden en studenten die op zoek zijn naar een (bij)baan. Het gaat om een pop-up store: de winkel blijft acht weken geopend.

De behoefte aan zo’n Banenwinkel is groot, zo merkt projectleider Barbara Geerlings van INretail. “Net als in alle branches is er ook in de retail een tekort aan personeel: het is voor veel ondernemers lastig om medewerkers te vinden. “Juist een Banenwinkel werkt dan drempelverlagend. We zagen in Deventer dat mensen heel makkelijk even naar binnenlopen.”

Vacaturewand

In de winkel is straks onder andere een grote Wall of Talent en vacaturewand te vinden. Geerlings: “Retailers die een vacature hebben, kunnen die op het prikbord achterlaten.” Ze benadrukt dat vacatures van álle winkels welkom zijn: van grootwinkelbedrijven tot kleine zelfstandigheden. Ook horeca en supermarkten zijn welkom om hun vacature op te hangen, zegt Geerlings.

“We trekken acht weken lang samen met lokale ondernemersorganisaties alles uit de kast om te laten zien dat werken in een winkel geweldig is”, vertelt Jan Meerman, algemeen directeur INretail. “Als je talent er past, is het de mooiste baan van de wereld en daarom dagen we straks iedereen uit zijn kwaliteiten te komen testen. Voor wie ooit een winkelbaan heeft overwogen, is dit het moment om twijfel om te zetten in actie en naar de pop-up store te komen.”

Workshops en gesprekken met loopbaancoach

Daarvoor wordt dan ook wel flink wat uit de kast getrokken. Geerlings wijst naar Deventer waar in de etalage posters hingen met vragen als ‘Waar word jij blij van?’ en ‘En wat is jouw talent?’. Voorbijgangers konden met een stift hun antwoord opschrijven. In de ‘winkel’ zijn loopbaancoaches aanwezig die werkzoekenden kunnen helpen met de meest uiteenlopende vragen. Ook kunnen de werkzoekenden meedoen aan verschillende workshops, kunnen ze hun talenten laten testen of gesprekken voeren met een loopbaancoach.

In de acht weken dat de winkel geopend is, worden er meerdere ‘Stadssafari’s georganiseerd. Dit zijn korte rondleidingen langs ondernemers in de stad, die hun deuren openen voor collega-ondernemers, maar ook voor werkzoekenden en mensen die al in de retail werken. “Voor ondernemers is het heel leuk eens een kijkje te krijgen in de keuken van een andere winkel. Maar ook voor jongeren is het interessant, zeker als ze overwegen  zelf ondernemer te worden.”

De Banenwinkel is geopend van 30 mei t/m 19 juli in de Zwanestraat 25 in Groningen.

Ondernemers, winkeleigenaren of filiaalmanagers met een vacature kunnen die t.z.t. zelf langsbrengen, maar deze mailen kan ook naar Jet Borghuis: jborghuis@inretail.nl. Ondernemers die graag hun winkel willen promoten, kunnen zich hiervoor aanmelden.

Foto’s: INretail Banenwinkel Deventer