Nieuws

Bouw nieuwe stadsdeel De Suikerzijde van start

De bouw van het nieuwe stadsdeel De Suikerzijde is dinsdag officieel van start gegaan. De bouw begint het geschikt maken van de grond waarop de eerste eerste 730 woningen, bijbehorende voorzieningen, straten en pleinen worden gebouwd. De daadwerkelijke bouw van de huizen start in het voorjaar van 2025. Het startsein werd gegeven door minister Hugo de Jonge en wethouder Rik van Niejenhuis.


Leestijd: 1 minuut

Grondwerk

Het grondwerk neemt zo’n negen maanden in beslag. Omdat er in het gebied onvoldoende zand in de grond zit, moet er zo’n 150 tot 200 kuub zand worden aangevoerd. Een volgende stap is dan de riolering; met de aanleg wordt komend najaar begonnen. In het voorjaar van 2025 kan vervolgens de bouw van de woningen en voorzieningen starten. De verwachting is dat een jaar later de eerste bewoners naar De Suikerzijde kunnen verhuizen.

Van de eerste 730 woningen die Dura Vermeer, Nijestee en Patrimonium gaan bouwen, zijn 300 bedoeld voor sociale huur en middenhuur. “Dat is een dikke 40% betaalbare woningen, dat is prachtig. De vraag naar betaalbare woningen is ook in Groningen groot. Een grootschalige woningbouwlocatie als De Suikerzijde, waar in totaal 5000 woningen komen, levert hier een belangrijke bijdrage aan. Als Rijk steunen we graag met kennis, kunde en financiële middelen”, aldus minister Hugo De Jonge.

De Suikerzijde


De Suikerzijde wordt het nieuwe, toekomstgerichte stadsdeel op het terrein van de voormalige Suikerfabriek. Vlakbij het centrum van de stad. De Suikerzijde wordt stedelijk en stoer, maar ook groen, royaal en uitnodigend. Je kunt er straks wonen, werken, naar school gaan en studeren. Ook is er alle ruimte voor ontspanning, sporten, wandelen en fietsen. De Suikerzijde wordt een compleet en veelzijdig stadsdeel voor iedereen. Er komen in totaal zo’n 5000 woningen en verschillende commerciële- en maatschappelijke voorzieningen.

Foto: Bert Lanting