Nieuws

Brandbrief aan minister Kuipers: “Houd kinderhartcentrum UMCG open”

Als minister Ernst Kuipers de sluiting van het kinderhartcentrum in het UMCG doorzet, zet hij de toegankelijkheid van zorg op academisch niveau in vijf provincies op het spel. Dat schrijven de Commissarissen van de Koning van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland in een brandbrief aan het ministerie van Volksgezondheid. De onduidelijkheid zorgt bovendien voor ongerustheid en politieke onrust.


Leestijd: 1 minuut

Brandbrief aan minister Kuipers: “Houd kinderhartcentrum UMCG open”
Brandbrief aan minister Kuipers: “Houd kinderhartcentrum UMCG open”

De provincies verwijzen in de brief naar het recent uitgebrachte rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), over de gevolgen van de voorgenomen sluiting van het kinderhartcentrum in het UMCG. Volgens de NZa komt door sluiting de acute zorg voor zowel kinderen als volwassen in het Noorden in gevaar.

“U begrijpt dat deze consequentie in noordelijk Nederland grote bezorgdheid en de nodige emoties teweegbrengt”, zo schrijft commissaris René Paas (Groningen) schrijft namens zijn collega’s, Arno Brok, Jetta Klijnsma, Andries Heidema en Leen Verbeek en de Groningse burgemeester Koen Schuiling.

Grote ongerustheid

“Wij vertrouwen erop dat u vanwege het grote maatschappelijke belang ervoor zult kiezen om de kinderhartchirurgie in Groningen open te houden. Nu en in de toekomst”, staat in de brief.  “Wij hopen dat u duidelijkheid biedt. Dan komt er een einde aan de politieke onrust in onze regio, en aan de grote ongerustheid onder onze inwoners en patiënten.”

Hugo de Jonge, de voorganger van Kuipers, besloot eind vorig jaar om de kinderhartchirurgie in Groningen en Leiden te sluiten en deze zorg te centraliseren in Utrecht en Rotterdam. Het besluit stuitte op veel weerstand en onrust.

Onder druk van de Tweede Kamer kondigde minister Kuipers aan dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de consequenties van de voorgenomen centralisatie zou onderzoeken. De NZa concludeerde vervolgens dat sluiting continuïteit van de acute zorg Noord-Nederland in gevaar zou brengen.