Nieuws

Buien hebben amper geholpen: het blijft kurkdroog

Na maar liefst 39 dagen van droogte kwam de regen gisteravond met bakken uit de hemel. Maar dat heeft weinig geholpen: het neerslagtekort is weliswaar ietsjes gedaald maar loopt in de loop van deze week weer op, zo meldt Weeronline.


Leestijd: 1 minuut

De laatste tijd verdampte er door de droogte en het warme en zonnige weer gemiddeld zo’n 4 mm water per dag. Dat leidde tot een neerslagtekort op 20 juni van een gemiddeld neerslagtekort van 158 mm. In het Noorden gaat het om een tekort van 140 tot 150 mm.

Door de buien van gisteren is het neerslagtekort gemiddeld over het land met ongeveer 5 mm gedaald. De buien vielen op een kurkdroge toplaag van de bodem en daardoor nam de bodem het water niet goed op. Tijdens plensbuien kon het water daardoor niet goed de grond inzakken, maar stroomde het weg naar sloten en riolen. Doordat er vandaag geen regen wordt verwacht, loopt het neerslagtekort langzaam weer verder op en verdampt er weer een paar millimeter.

Donderdag nadert vanuit het zuiden een neerslaggebied. In het oosten en zuiden valt langdurig regen en valt neerslag van betekenis. Verder naar het westen blijft het aanmerkelijk droger en breekt de zon af en toe door. Gemiddeld over het land blijft het neerslagtekort dan relatief gelijk.

Vanaf vrijdag ziet het weerbeeld er weer droog uit en dagelijks schijnt de zon. De hoeveelheid zon en de temperatuur bepalen hoeveel vocht uit de bodem verdampt. De verwachting is dan ook dat er de komende tijd weer zo’n 3-4 mm per dag verdampt. Begin juli is het neerslagtekort naar verwachting opgelopen naar ongeveer 185 mm.

Grote kans op natuurbranden

Doordat er nagenoeg geen regen valt is het natuurbrandrisico in het hele land fase 2. Dat betekent extra alertheid en de kans dat een natuurbrand ontstaat is aanwezig. Het gebruik van vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn dan ook verboden.