Nieuws

Burgemeester Groningen ontpopt zich als vroege vogel


Leestijd: 2 minuten

Rehwinkel ontpopt zich als vroege vogel. Hij wil elke dag om acht uur ’s ochtends aanwezig zijn op het gemeentehuis. Vandaag had hij zich overigens niet verslapen, maar hield de regionale pers hem op. Ook na Rehwinkel tijd om een medewerker van de buitendienst hartelijk te groeten. Zonder dat de burgervader wist dat diezelfde bestuurder van de bezemwagen, vlak daarvoor de stoep voor het bordes had schoongeveegd. Zo begon de dag van Rehwinkel met een schone lei.

Toegegeven, Rehwinkel is eigenlijk al een paar dagen aanwezig in het gemeentehuis. Die tijd benutte hij bijvoorbeeld voor het opruimen van zijn kamer. “Deze kasten zijn voor het eerst sinds dertig jaar eens goed uitgeruimd”, vertelt hij trots als de bescheiden stapeltjes papieren zichtbaar worden. Hoewel de pers massaal aanwezig is op deze eerste officiële werkdag, was de primeur voor twee kleine kinderen. “Ik was hier afgelopen weekend ook aan het werk. Dat was tijdens Open Monumentendag. Eigenlijk was het niet de bedoeling dat de bezoekers hier binnen konden komen. Mijn deur zat dicht, maar twee kleine kinderen trokken zomaar een deur open en stonden in mijn kamer.”

Het voormalig Tweede Kamerlid gaat zich de komende weken oriënteren op de stad. “Ik ben hier geboren en heb tweederde van mijn leven in het noorden gewoond”, begint hij. “Toch ben ik wel een tijdje weggeweest. Voordat ik me uitvoerig ga mengen in allerlei discussies wil ik de stad weer een beetje leren kennen. Binnenkort gaan we vanuit het gemeentehuis op de fiets alle wijken bij langs. Zo kom je het beste te weten wat er allemaal speelt. Ik wil me veel laten zien in de stad. Het zal een zware taak worden, maar naast mijn werk wil ik ook leven in de stad. Bijvoorbeeld een keer naar de film. Zaterdag zijn mijn man en ik naar de bioscoop geweest. We kregen leuke reacties, ja, ik word zelfs al herkend.”

De vorige burgemeester van de stad, Jacques Wallage, heeft een goede overdracht gedaan. Beide spraken uitvoerig met elkaar. Rehwinkel werd in de afgelopen weken ook al betrokken bij verschillende discussies over bijvoorbeeld de bezuinigingen bij de politie. “Zodra je wordt benoemd, duik je natuurlijk ook de kranten in om op de hoogte te zijn van wat er allemaal speelt. Er ligt genoeg werk te wachten. Onlangs zijn belangrijke beslissingen genomen over de regiotram en het Groninger Forum, maar in de komende tijd gaan we aan de slag met bijvoorbeeld ‘Meerstad’ en andere zaken.”

Peter Rehwinkel kan geen antwoord geven op de vraag wat volgens hem de meest aantrekkelijke plek in de stad is. “Het is toch prachtig als je de Vismarkt op loopt, de A-kerk ziet en als je dan verder loopt, de Martinitoren tevoorschijn komt. Het is hier allemaal net een tandje rustiger en ontspannen dan in de Randstad. Tja, de stad is de stad, ik kan niet kiezen.”