Nieuws

Burgemeester Schuiling: ‘Niet naar de buren met oud en nieuw: blijf thuis’

Burgemeester Koen Schuiling roept alle inwoners van Groningen op om thuis te blijven met oud en nieuw. De gemeente Groningen is zich nu samen met hulpdiensten aan het voor te bereiden op een zo veilig mogelijk verlopend oud en nieuw.


Leestijd: 1 minuut

Burgemeester Schuiling: ‘Niet naar de buren met oud en nieuw: blijf thuis’
Burgemeester Schuiling: ‘Niet naar de buren met oud en nieuw: blijf thuis’

Over de haag

De prioriteit ligt dit bij de handhaving van de openbare orde. Burgemeester Koen Schuiling roept de Groningers op om de jaarwisseling zoveel mogelijk thuis te vieren. Vanwege de maatregelen tegen corona kunnen veel festiviteiten niet doorgaan.

Evenementen en activiteiten waarbij mensen samenkomen, zoals het Aftelmoment op de Vismarkt, de vuurwerkshow in Ten Boer en georganiseerde feesten, worden dit jaar wegens de coronamaatregelen niet toegestaan.

Burgemeester Koen Schuiling: “Dit jaar kunnen we oud en nieuw helaas niet vieren zoals we gewend zijn. Vier oud en nieuw in de huiselijke kring. Wens uw buren gelukkig nieuwjaar over de haag en laat familie, vrienden en kennissen via telefoon, app of videobellen weten dat u aan hen denkt. Met ieders medewerking maken we er een veilige en toch gezellige jaarwisseling van en voorkomen we dat de deur voor het virus wijd openzetten. Zodat we volgend jaar de jaarwisseling weer kunnen vieren zoals we met elkaar gewend zijn.”

Strafrechtelijke sancties

In de aanloop naar oud en nieuw werkt de gemeente samen met onder meer politie, brandweer, het openbaar ministerie, Bureau HALT en WIJ Groningen. Deze samenwerking richt zich onder meer op het in kaart brengen van de risico’s in de verschillende wijken en dorpen, preventie, voorlichting en de handhaving op straat. Voor dit bijzondere jaar wordt hiervoor extra capaciteit ingezet. Medewerkers van WIJ Groningen zijn in de weken voor oud en nieuw en op de avond zelf veel aanwezig in de buurten. Om mensen die over de schreef gaan aan te pakken, kan er gebruik worden gemaakt van bestuurlijke en strafrechtelijke sancties.