Nieuws

Claude als Ambassadeur van de Vrijheid naar Bevrijdingsfestival Groningen

Zanger Claude komt op 5 mei optreden op Bevrijdingsfestival Groningen als Ambassadeur van de Vrijheid. Dat maakt de organisatie van het festival bekend.


Leestijd: 2 minuten

Naast Claude (20) mogen ook Son Mieux, Flemming en Wende zich Ambassadeur van de Vrijheid noemen. De ambassadeurs doen op 5 mei verschillende bevrijdingsfestivals in aan en treden er op.

Claude trad in 2023 op tijdens het 5 mei-concert op de Amstel. De zanger zegt zeer vereerd te zijn om nu Ambassadeur van de Vrijheid te mogen zijn. Claude vluchtte op zijn 9e met zijn moeder, drie broers en drie zussen vanuit Congo naar Nederland en zegt het belangrijk te vinden om voor de vrijheid te staan.

“Mijn vrijheid is dat we leven in een land waar je niet hoeft te vrezen voor je veiligheid. Maar mijn vrijheid is ook het kunnen eten en drinken wat ik wil en wanneer ik het wil.” Uit eigen ervaring weet hij dat dit niet allemaal vanzelfsprekend is. “Ja, ik denk dan terug aan de tijd dat ik niet wist waar mijn volgende maaltijd vandaan zou komen. Dat is heel lastig uit te leggen aan iemand die het niet zelf heeft meegemaakt.”

Muziek speelt een belangrijke rol in zijn leven. “Voor iedere artiest is het een uitlaatklep. Het is heel bijzonder om je gedachten op papier te zetten en dat je dan iets creëert waar je gevoel en fantasie in zit. Het is heel fijn om daar alles in kwijt te kunnen. En om dan vervolgens je muziek te delen tijdens een Bevrijdingsfestival. Dat is heel bijzonder en dan zie je met eigen ogen welke impact jouw muziek heeft op mensen. Ik zie het publiek dansen, maar ook huilen, en dat raakt me echt.”

Op 5 mei wil Claude zijn publiek meegeven elke dag proberen stil te staan bij de dingen die ze gelukkig maken. “Ook als je het heel zwaar hebt, helpt dit, want van stilstaan bij ellende ga je je niet beter voelen. Ik kijk altijd naar wat ik wél heb en daar ben ik dankbaar voor.”