Nieuws

College investeert 1,6 miljoen in aanpak Drafbaan en omgeving

Het college van B en W van Groningen wil 1,6 miljoen euro investeren in de verdere ontwikkeling van de Drafbaan tot evenemententerrein, met onder andere een multifunctioneel parkplein. Het streven is om Groningen als popstad blijvend op de kaart te zetten, zo maakte de gemeente woensdag bekend.


Leestijd: 1 minuut

“Het terrein heeft alles in zich om uit te groeien tot één van dé evenementenlocaties van Nederland, en het is een mooie kans om onze positie op het gebied van cultuur en evenementen te versterken”, zo zegt Glimina Chakor, wethouder evenementen.

Het college wil onder meer investeren in de aanleg van een multifunctioneel parkplein.  “Op het plein komt tijdens concerten het podium te staan en op dagen dat de Drafbaan straks openbaar toegankelijk is kunnen er activiteiten worden georganiseerd”, aldus Chakor.

Daarnaast wordt er geïnvesteerd in het verbreden van het veld, het verbeteren van de watertoevoer en de aanleg van stroom, glasvezel en water. Ook de entreegebieden worden aangepakt.

Het streven is om Groningen als popstad blijvend op de kaart te zetten. Bovendien dragen evenementen bij aan de economie van stad en ommeland. Chakor: “We zien kansen om de Drafbaan te ontwikkelen zonder dat er iets verandert aan de geldende regels voor het organiseren van evenementen, zoals het aantal geluidsdagen en de geluidsnormen.”

De vooruitzichten voor evenementen op de Drafbaan zijn volgens adviesbureau Estheticon goed. Het bureau heeft op verzoek van het college de eerder opgestelde businesscase tegen het licht gehouden. Door de huurprijs gelijk te trekken met vergelijkbare evenemententerreinen in binnen- en buitenland is een gezonde exploitatie mogelijk, blijkt uit de second opinion.

Het college wil nog dit jaar met de werkzaamheden starten. Het streven is om voor de start van het festivalseizoen, begin april 2022 klaar te zijn. De gemeenteraad praat in mei over de plannen voor het evenemententerrein in het Stadspark.