Nieuws

Commentaar: 10.000 euro-regeling nieuw dieptepunt voor Groningen

“Er zijn nog 39.000 wachtenden voor u.” Duizenden inwoners van Groningen die digitaal een aanvraag wilden doen voor een subsidie van 10.000 euro voor verduurzaming van hun woning hebben zich gisteren achter hun computer zitten te verbijten. Het was bijna onmogelijk om aan de beurt te komen bij het loket van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).


Leestijd: 2 minuten

Aanmeldproces aardbevingssubsidies Groningen 'oneerlijk' verlopen
Aanmeldproces aardbevingssubsidies Groningen 'oneerlijk' verlopen

Ook veel doorzetters die het de hele dag hadden volgehouden werden uiteindelijk teleurgesteld: de pot was leeg. In totaal kon de SNN 25.000 mensen wél helpen, wat overigens nog een knappe prestatie mag heten.

Maar niet alleen voor mensen die er online probeerden doorheen te komen was het een bizarre ervaring. Anderen stonden in de kou in de rij bij gemeentehuizen in de hele provincie. En dan waren er ook nog duizenden ouderen of mensen die digitaal onhandig zijn, of die geen tijd hadden om in de rij te gaan staan (onderwijzers, verzorgenden, etc.) en die dus sowieso al buiten de boot vielen.

De nieuwe staatssecretaris liet gisteren weten te onderzoeken of hij het totaal beschikbare bedrag van 250 miljoen euro misschien kan verhogen. Het is bijna niet voor te stellen dat deze staatssecretaris tot een andere conclusie komt dan dat er tóch geld bij zal komen en dat er een tweede ronde komt.

En zo illustreert ook deze dag van gisteren dat één van de grootste problemen rond de compensatie voor de aardbevingen niet eens zo zeer het geld is. Het is vooral de uitvoering die niet deugt.

Dat was overigens ook al bekend bij de overheid. Minister Wiebes erkende al in 2017 dat het ‘overheidsfalen van on-Nederlandse proporties’ was.

Het is de hoogste tijd om enkele mensen uit Groningen die de afgelopen jaren duidelijk hebben gewaarschuwd voor de bestuurlijke janboel, onder wie Susan Top van het Groninger Gasberaad, of oud-CdK Hans Alders, te vragen om met een helder voorstel te komen voor de aanpak van bevingsellende om zo uit het bestuurlijke moeras te komen. Aan mooie woorden vanuit Den Haag ontbreekt het niet, aan empathie ook niet. Maar wel aan organisatietalent waardoor veel te veel geld terecht komt bij adviesbureaus of deskundigen, in plaats van bij de gedupeerden.

Foto : wachtenden in de rij voor aanmelding van de 10.000 euro-regeling. Foto: Twitter, burg. adriaan Hoogendoorn Midden – Groningen.