Nieuws

Commentaar: Boeren overspelen hun hand – ook andere beroepen hebben het zwaar

Boeren in Nederland, en dus ook in Groningen, hebben het volste recht om te demonstreren tegen maatregelen die in hun ogen zeer schadelijk zijn voor hun onderneming en de toekomst van hun (familie)bedrijf. Veel Nederlanders zullen ook begrip hebben voor hun acties. Maar helaas zijn sommige boeren momenteel bezig om in sneltreinvaart veel van de goodwill bij de bevolking te verspelen.


Leestijd: 2 minuten

Boeren mogen in Groningen weer protesteren met hun tractor
Boeren mogen in Groningen weer protesteren met hun tractor

Dat is om drie redenen het geval. Op de eerste plaats vanwege het gebruik van tractoren bij hun acties. Tractoren zijn zeer imposante machines, en niet echt geschikt om door binnensteden te manoeuvreren. Ze brengen daardoor andere weggebruikers in gevaar. Het is dan ook terecht dat de Veiligheidsregio Groningen de inzet van trekkers bij demonstraties verbiedt. Het zou wat zijn wanneer alle beroepsgroepen, die werken met groot materieel, dat zouden gebruiken. De vereniging van beroepsmilitairen zou tanks mee kunnen nemen, vrachtwagenchauffeurs zouden hun trucks de stad in kunnen rijden en medewerkers van de reinigingsdienst vuilniswagens. Deze vergelijkingen lijken misschien wat ver gezocht, maar bij eerdere demonstraties in Groningen werd een tractor wel degelijk ingezet om een deur van het provinciehuis te trachten te forceren.

Een tweede reden dat sommige boeren krediet verspelen, is dat ze weigeren om te overleggen met burgemeester Schuiling. Dat is niet bepaald elegant. Een burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad, en dan is het een oud gebruik dat mensen die demonstreren dat even laten weten, zodat er maatregelen genomen kunnen worden om andere mensen te beschermen. Maar de protesterende boeren weigerden hun acties aan te kondigen, waardoor de burgemeester niet in staat was om enige regie te voeren op de gang van zaken.

De derde reden dat boeren krediet verspelen is dat ze niet alleen weigeren te praten met de burgemeester, maar ook met de pers. Althans: RTV Noord meldt zondag 5 juli dat demonstrerende boeren alleen met de pers willen praten wanneer dat rechtstreeks wordt uitgezonden, “dan kan er niets verdraaid worden”. Hoe arrogant wil je het hebben? Want als er nou één omroep is waar boeren (terecht overigens) alle gelegenheid krijgen om hun zegje te doen, dan is het wel RTV Noord. Maar actievoerende boeren zullen er wel tegen moeten kunnen dat media onafhankelijk zijn, en ja, dat ze dan af en toe een kritische vraag kunnen stellen.

Boeren hebben het moeilijk: ja dat klopt. Ze moeten daar tegen kunnen protesteren. Ook dat klopt volledig. Maar boeren zijn niet de enige beroepsgroep in Nederland die het verdraaid moeilijk hebben tegenwoordig. Dat geldt ook voor de horeca, de cultuursector of de evenementenbranche. Het zou goed zijn wanneer boeren, in hun begrijpelijke protesten, in elk geval proberen om het pad van de redelijkheid te blijven bewandelen. Dat is toch niet teveel gevraagd.