Burgemeester Schuiling schrijft:
“Het waren uiteindelijk vooral de situatie in Ter Apel en de afhandeling van de gaswinning in Groningen die mij erg hebben geraakt. De terughoudendheid bij sommigen om elkaar een beetje te helpen bij de opvang van vluchtelingen, evenals de aanvankelijke onwil om voor Groningers te doen wat nodig was, heeft bij mij iets doen knakken wat niet eenvoudig herstelt”.
Dat is nogal wat wat burgemeester Koen Schuiling hier meldt. Zoals uit de vele reacties op zijn vertrek blijkt, is Schuiling een burgemeester die door vrijwel iedereen wordt gerespecteerd. Van links tot rechts laten raadsleden weten enorme waardering te hebben voor Schuiling, die werkweken maakte van honderd uur, en die nooit met vakantie ging.
Wat de burgemeester opbreekt, zo blijkt uit zijn brief, is echter niet het harde werken. Maar wel de manier waarop Groningen aanvankelijk werd behandeld, en Ter Apel/Vlagtwedde nog steeds.
Opmerkelijk is dat op de dag dat Schuiling zijn vertrek bekend maakt, en laat weten dat er iets bij hem geknakt is, ook bekend werd dat minister Faber (PVV) de financiering van bed-bad-broodopvang voor asielzoekers stop gaat zetten. Dit ondanks het feit dat burgemeester Schuiling in juli in een brandbrief aan het kabinet liet weten dat het verstandiger is om die regeling te handhaven. Sommige uitgeprocedeerde asielzoekers hebben nu eenmaal geen documenten en kunnen dus niet eens naar huis.
Twee dagen geleden werd ook nog bekend dat de gemeente Westerwolde naar de rechter stapt omdat minister Faber maar niet met oplossingen komt om de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel echt te verbeteren. Met andere woorden: Ter Apel staat er nog steeds alleen voor, en wordt in de steek gelaten door díe minister die zei de asielproblematiek wel even op te lossen in Nederland.
Kortom: het is mooi en terecht dat Koen Schuiling zoveel lof krijgt toegezwaaid. Maar het is zeer bedenkelijk wanneer mensen van zijn kaliber de handdoek in de ring gooien omdat er iets bij hen geknakt is. Dat is slecht voor Groningen, dat is slecht voor de democratie en dus slecht voor Nederland.
Juist in deze tijden van populisme zijn er stevige mensen nodig met rechte ruggen. Hopelijk hebben mensen als Schuiling, die dat zeker heeft, jongere generaties gestimuleerd om met nieuw elan en energie te blijven vechten voor een beschaafde samenleving.
Gelukkig zien wij in de Groningse politiek voldoende gedreven en betrokken jongere mensen die de fakkel van mensen als Koen Schuiling over kunnen nemen.
(Hans de Preter)