Nieuws

Commentaar: FC Groningen schiet mis met ‘boycot’ RTV Noord

Hoe een ruzie om een hondje kan uitlopen op een confrontatie tussen FC Groningen en RTV Noord. Daar draait het om bij een boycot door FC Groningen van een verslaggever van RTV Noord. Wie van de twee partijen schuld heeft is lastig te zeggen, maar zeker is wel dat FC Groningen met een kanon op een mug schiet. En bovendien ook nog naast.


Leestijd: 2 minuten

FC Groningen definitief zonder Määttä naar AZ
FC Groningen definitief zonder Määttä naar AZ

Vrijdag werd bekend dat FC Groningen voorlopig niet meer wil praten met Stefan Bleeker van RTV Noord. Dit naar aanleiding van het feit dat deze een artikel had gepubliceerd over de hond van FC Groningen speler Paulos Abraham. Deze zou in de flat waar Abraham woont, de Tasman-toren, een hond van een buurman hebben doodgebeten en andere bewoners de schrik op het lijf jagen. FC Groningen zou het artikel te persoonlijk vinden, en weigert nu met Stefan Bleeker te spreken.

En daarmee gaat FC Groningen te ver. Het kan natuurlijk zeker wel zo zijn dat de club het oneens is met de verslaggeving. Journalisten maken uiteraard ook fouten, en dan is het goed dat FC Groningen voor haar medewerkers in de bres springt.

Maar de vraag is nog wel even of de journalist inderdaad fout zat. Mocht het inderdaad zo zijn dat een hond van een speler van FC Groningen voor overlast zorgt, waarom zou RTV Noord dat niet mogen melden? Natuurlijk hoort RTV Noord dat wél te melden, met het daarbij toepassen van hoor-en wederhoor.

FC Groningen heeft – dit terzijde –  overigens helemaal niks te klagen over RTV Noord. De regionale, publieke omroep besteedt al zeer veel aandacht aan FC Groningen. Wekelijks worden vele úren van haar zendtijd gevuld met analyses en bespiegelingen. Eigenlijk is dat allemaal onbetaalde reclame voor FC Groningen, maar dat RTV Noord zoveel tijd aan haar besteedt , daar hebben we deze club nog nooit over horen klagen.

Waar het om gaat is dat er is bij verschil van mening tussen een persoon of organisatie en de media een organisatie is die er een oordeel over kan vellen. Dat is de Raad voor de Journalistiek. In het voetbal zijn er scheidsrechters aangesteld om beslissingen te nemen. En zo is het ook bij de media. FC Groningen kan dus gewoon een klacht indienen bij deze Raad en daar het oordeel over afwachten. Dat is veel verstandiger dan het afkondigen van een veel te zware boycot: niets minder dan een spectaculair  schot – in eigen doel.