Zo’n wandeling is spectaculair, want het gebeurt hoogst zelden dat je over een lege ringweg zonder auto’s kunt lopen. Deze dag zal daarom voor veel van de wandelaars onvergetelijk zijn, en zal in het collectieve geheugen van Groningen blijven hangen, misschien wel tientallen jaren.
Maar los van het spectaculaire element dat je over een lege, fonkelnieuwe weg mag lopen, is de heropening van de ring voor Groningen van enorme betekenis. Er komt nu een eind aan een periode van verminderde bereikbaarheid van Groningen.
En dat was een periode waar ondernemers in de binnenstad wrange vruchten van hebben moeten plukken. De afgelopen jaren lukte het niet wat in andere steden wel lukte, namelijk om het aantal bezoekers weer even hoog te krijgen als de periode vóor corona.
Opmerkelijk is dat de ringweg is gerealiseerd in Groningen in behoorlijke harmonie. De klus had het in zich om een enorme splijtzwam te worden, vanwege conflicterende belangen.
Maar mede dankzij de inzet van Groningen Bereikbaar, dat haar uiterste best deed om partijen te informeren, is er veel draagvlak gekomen en gebleven voor de grootste infrastructurele klus uit de Groningse geschiedenis. En ook bedrijvenverenigingen en ondernemersorganisaties toonden verantwoordelijkheid, en accepteerden overlast, ook al was het soms moeilijk voor hun achterban.
De vraag is nu wat de ringweg Groningen zal brengen, en óf de bezoekers uit de regio terug zullen keren. Het antwoord kan kort zijn: jazeker! Dat zal bijna iedereen die zaterdag over de ringweg heeft gewandeld snel beamen. Groningen heeft er een ringweg bij, die haar past: een stad met allure, en dan dus ook een ringweg met allure.
Daar komt bij: het mooiste moet nog komen. Want straks zal het Zuiderplantsoen worden ingericht, een soort park op de overkapping van de ringweg. Tien jaar geleden, toen de plannen werden gemaakt, heeft Groningen heel hard moeten soebatten om de ringweg deels ondergronds te krijgen. Gelukkig maar dat Groningse bestuurders zich daar toen zo voor hebben ingespannen en voet bij stuk hielden.
Spijtig voor aannemers
Er rest alleen een gevoel van bitterheid voor de aannemers. Zij hebben honderden miljoenen verlies geleden op dit project. Wat ons betreft is het veel te gemakkelijk om te zeggen: “ja, zaken zijn nu eenmaal zaken. Dan hadden ze maar niet zo dom moeten zijn om voor zo’n laag bedrag in te schrijven”.
Want ook bij die grote bouwbedrijven werken mensen met hart en ziel, en niemand verdient het om met bitterheid terug te moeten kijken op zo’n schitterend project. Zeker niet als je ziet hoe fantastisch het is geworden.
Voor die grote Duitse bouwbedrijven is het misschien dan een hele kleine troost om te zien hoe Groningen letterlijk is uitgelopen om nu al met trots te kijken naar het resultaat van hun werkzaamheden.
Dus, geachte bouwers en medewerkers: Vielen Dank!