Nieuws

(Commentaar) Opvang Ter Apel: ontluisterend voor Groningen - dat moet beter

De beelden over de situatie van de vluchtelingen en asielzoekers in Ter Apel worden steeds ontluisterender. Met als dieptepunt de foto’s van smerige wc’s die vanochtend circuleerden op sociale media. De vluchtelingen moeten hun behoefte doen op ongekend smerige toiletten en maken zich kennelijk schoon met flesjes water, gezien het aantal lege flesjes. Dit is onwaardig voor deze mensen, en dit is ook Groningen onwaardig.


Leestijd: 2 minuten

(Commentaar) Opvang Ter Apel: ontluisterend voor Groningen - dat moet beter
(Commentaar) Opvang Ter Apel: ontluisterend voor Groningen - dat moet beter

Het is nu zelfs al zo dat Artsen Zonder Grenzen hebben aangekondigd naar Ter Apel te komen, alsof wij hier een derde wereldland zijn.

Voor de goede orde: de vluchtelingenproblematiek in Nederland is zeer ingewikkeld. En het laatste dat we zouden moeten willen is om de bevolking van Ter Apel op te zadelen met een immens probleem. Daarom is het goed dat de regering er nu aan werkt om deze mensen te spreiden over héel Nederland.

Maar zolang dat niet is geregeld en de vluchtelingen in Ter Apel zijn, moeten we hen menswaardig behandelen. Het zou toch moeten lukken om schoonmaakploegen te vormen, waar vluchtelingen zelf waarschijnlijk ook wel aan mee willen helpen.

Verder moeten we er voor waken dat wij elkaar in Groningen niet de maat gaan nemen over de problematiek in Ter Apel. Zoals gezegd: we mogen de bevolking van Ter Apel er niet alleen voor laten opdraaien. Maar anderzijds: de situatie is nu even zoals die is, en laten we er proberen het beste van te maken.

Een van de redenen dat er zoveel vluchtelingen komen is dat de Russische dictator Poetin oorlog voert in Oekraïne, een land dat niet alleen zichzelf verdedigt maar in feite heel west-Europa, en dus ook ons hier, in Nederland, beschermt tegen de agressie uit Moskou. Dat leidt tot gruwelijke situaties in Oekraïne, en voor vluchtelingen, die uitwijken naar Polen, Duitsland en ja, ook naar Nederland. Als Oekraïne die strijd verliest zal Poetin ook andere landen aanvallen: ze zijn in het Kremlin knéttergek geworden (de term is van Geert Wilders, en zeer toepasselijk in dit verband) – ze zien een deel van west-Europa het liefst als onderdeel van het Russische Rijk.

Dat hier nu vluchtelingen naar toe komen heeft heel veel met deze oorlog te maken. Laten we dus waar mogelijk zorgen voor een goede opvang van vluchtelingen. Dat is uiteindelijk ook in ons belang, en in het belang van een vrij Nederland.

En laten we ook eens een keer steun uitspreken aan die politici en hulpverleners in Nederland die oprecht de zaak proberen op te lossen, in plaats van dat we als angsthazen zó bang zijn voor populisten, die als rattenvangers van Hamelen mooie deuntjes fluiten en inspelen op onlustgevoelens van de bevolking. Respect!

Foto: Owen O’Brien @_owenobrien_

https://twitter.com/_owenobrien_/status/1562723431212232704