Want hoe je ook denkt over het Dagblad: het is een medium met een lange journalistieke traditie, waar hoog opgeleide verslaggevers werken met een groot netwerk. En deze krant heeft tot nu toe de kracht gehad om de overheid te controleren, ook een van de belangrijke functies van de media. Ok, misschien gebeurt dat niet goed genoeg, en misschien kan het beter.
Maar je moet er toch niet aan denken dat gemeenteraadsvergaderingen straks alleen nog maar gevolgd worden door één of twee verslaggevers aan RTV Noord of OOGTV? Niet dat zij het niet goed doen, integendeel, maar het zijn wel organisaties die direct of indirect mede afhankelijk zijn van overheidsbijdragen. En ooit zaten er wel vijf verslaggevers, namens uiteenlopende media, bij gemeenteraadsvergaderingen.
De afgelopen jaren heeft RTV Noord zich ontwikkeld tot een gerespecteerd medium, dat ook in journalistiek opzicht prima prestaties levert. Een duidelijk voorbeeld daarvan is juist het verhaal van zaterdag over de situatie bij NDC.
Maar dat RTV Noord zich zo sterk heeft ontwikkeld heeft – onbedoeld – toch ook een nadelige kant. Want de concurrentiepositie van private media en de ontwikkeling van een media-industrie in Groningen / het Noorden worden er niet beter van. Want waarom zouden mensen nog kranten kopen of een digitaal abonnement nemen wanneer ze ook veel nieuwsverhalen gratis kunnen krijgen? Nieuws dat ook nog wordt doorgesluisd naar de NOS-website.
RTV Noord, gefinancierd met geld van de overheid en zelf ook op zoek naar verdienmodellen, begint zich steeds meer op het terrein van uitgevers te bewegen. Niet alleen door bijvoorbeeld méer dan uitvoerige verslagen te bieden van FC Groningen ( soms lijkt het wel een sport-website), maar ook door zakennieuws te brengen. Je kunt je afvragen in hoeverre dat nog tot de kerntaken van een regionale omroep hoort.
Anderzijds, en dat maakt het ingewikkeld: we kunnen ons wel gelukkig prijzen met een goed bekeken regionale omroep. Zeker voor de Groningse taal cultuur is dat een belangrijk medium, en wat dat betreft: alle lof voor RTV Noord en haar medewerkers.
En verder: het is ook niet fair om het feit dat het Dagblad het zwaar heeft aan de regionale omroep te wijten. Daar komt bijvoorbeeld ook het punt bij dat steeds minder jongeren nog papieren kranten lezen. Je moet dan wel zorgen dat je digitaal voldoende te bieden hebt voor nieuwe generaties lezers. Zijn er voldoende jonge stad-Groningse columnisten die de andere twintigers met graagte lezen? Zouden levendige Stadse jongeren écht geinteresseerd zijn in 'trotse boerinnen uit Kronkeldörp?" .En is er wel voldoende, en met visie, geïnvesteerd in ‘digitaal’ door de NDC-directie, de afgelopen jaren?
Overigens moeten we ook weer niet al te somber zijn. Gelukkig gaat het niet zó slecht met NDC dat er gevaar bestaat voor het voortbestaan. Maar toch wel voor het zelfstandig voortbestaan: het zou kunnen zijn dat een grote (Belgische?) uitgever de Noordelijke NDC op kortere of langere termijn overneemt. Dat is niet alleen maar nadelig, want mogelijk is dat een partij die nog iets beter in staat is om een goed verdienmodel uit te rollen. En dat zou voor een titel als het Dagblad van het Noorden dan weer gunstig zijn: gesteund worden door een ook in economisch opzicht sterke partij.
Want linksom of rechtsom: waakhonden moeten niet alleen kunnen blaffen, maar indien nodig ook kunnen bijten. In het Noorden, en zeker in haar grootste stad, Groningen. Lezers die het daar ook mee eens zijn, maar nog geen digitaal abonnement hebben, zouden kunnen overwegen dat tóch maar eens te gaan doen.