Nieuws

Corona in Groningen: "Nu nergens zo veilig als hier”

Het gaat nog steeds de goede kant uit met de ontwikkeling van corona in Groningen en de rest van Noord-Nederland. Het reproductiecijfer R is voor het gehele Noorden al ruim een week onder de 1. In Groningen is dat zelfs al gedaald tot 0,8. We moeten nu zorgen dat we ons aan de maatregelen blíjven houden, en niet naar andere regio’s gaan reizen. Want:  ‘het is nu nergens zo veilig als hier’.


Leestijd: 1 minuut

Dat zegt vandaag Alex Friedrich, arts en microbioloog bij het UMCG in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Daarin laat hij weten dat de coronapandemie in Noord-Nederland begint af te nemen omdat het reproductiecijfer, de R, al ruim een week onder de 1 zit, en dat betekent dat de groei er uit is. Maar het is nog te vroeg om te juichen, zo stelt hij. ‘We moeten dit nog een ruime week volhouden. Dan zou ik pas optimistisch zijn’.

Wel is het volgens professor Friedrich zo dat het hier aanzienlijk beter is dan in de Randstad. Zo zagen we in Rotterdam in één week zo’n 600 besmettingen per 100.000 inwoners. In het Noorden ligt dat rond de 150, en dat is dus zeker vier keer lager.

Zeeland en Limburg zaten lange tijd ook laag, maar daar begin het nu te stijgen. Het lijkt er op dat de besmettingscijfers in het Noorden dus weer de laagste van Nederland worden, al zijn er nog wel enkele hotspots, zoals Stadskanaal en Westerwolde, zo zegt de hoogleraar, die mensen die zich in het Noorden aan de maatregelen houden oproept, dat ook vol te blijven houden, vandaag tegen het Dagblad van het Noorden.

Professor Friedrich
Professor Friedrich

Dagelijks praten we je bij over corona in Groningen. Meld je aan voor ons unieke nieuwsoverzicht per email: de Luncheditie.  Klik op deze link,  vul je email adres in, en wacht op een mailtje ter bevestiging. (Het is gratis, en afmelden kan altijd.) Inmiddels zijn al meer dan twaalfduizend Groningers en oud-Groningers geabonneerd.