Nieuws

Corona-maatregelen verlengd tot zeker 28 april

Premier Mark Rutte heeft dinsdag rond 19.00 uur bekend gemaakt dat de meeste corona-maatregelen worden verlengd tot dinsdag 28 april. Aanvankelijk waren die maatregelen van kracht tot 6 april. Het kabinet heeft wel besloten om geen extra maatregelen te nemen.


Leestijd: 2 minuten

Corona-maatregelen verlengd tot zeker 28 april
Corona-maatregelen verlengd tot zeker 28 april

“We realiseren ons dat we veel van de mensen vragen, maar het is echt nodig”, aldus Rutte. De premier zag gezien het verloop van de besmetting en de druk op de ziekenhuizen geen andere mogelijkheid. 

Tot die tijd blijft de horeca in ieder geval gesloten. Scholen blijven tot en met de meivakantie dicht. Ook is adviseert het kabinet om tot 28 april zoveel mogelijk thuis te blijven werken. Bovendien moet iedereen de komende tijd nog steeds 1,5 meter afstand houden. Eerder al was bekend geworden dat alle evenementen tot 1 juni zijn verboden. Op vakantieparken, campings en andere recreatieparken gaan de gezamenlijke douche- en toiletruimtes dicht. Dit was in Groningen al het geval. 

Geen plannen maken voor meivakantie
De premier adviseert iedereen om geen plannen te maken voor de meivakantie, omdat er een kans is dat de maatregelen ook na 28 april nog van kracht zijn of dat die gefaseerd worden afgeschaft. Voorop staat de capaciteit in de zorg. “Ondanks dat er voorzichtig positieve signalen zijn over de verspreiding, moeten de maatregelen nog zeker een maand van kracht zijn”, aldus Rutte.

“Het zou me ook verbazen dat alles op 28 april ineens klaar is. Je moet dan voorzichtig de zaken weer oppakken en tussenstappen nemen”, zegt Rutte. 

‘We zijn er nog lang niet’
Volgens Rutte houden de Nederlanders zich goed aan de huidige maatregelen. Het RIVM heeft ook laten weten dat de verspreiding van het virus door de maatregelen wordt vertraagd. “Maar we zijn er nog lang niet! Ik zeg nog maar eens: hou dit ook allemaal vol! We moeten ons aan de afspraken houden. De komende weken wordt veel gevraagd van het aanpassingsvermogen en het geduld van iedereen. Dit is niet zomaar voorbij. Alleen samen krijgen we het coronavirus eronder”, aldus Rutte.  

Volgens minister Hugo de Jonge wordt er alles aan gedaan om komende zondag 2400 bedden op de IC beschikbaar te hebben. Dat is volgens de minister van Volksgezondheid ook nodig. Daarnaast wordt er op andere plekken extra ziekenhuisbedden gerealiseerd. Die bedden zijn voor patiënten die minder intensieve hulp nodig hebben. 

De Jonge erkent dat er een mogelijkheid is dat er meer dan 2400 IC-bedden nodig zijn, maar hij wil de situatie van week tot week bekijken. Wel wordt per dag gekeken naar alle mogelijkheden om het aantal IC-bedden verder op te schroeven. 

Meer testen
De Jonge belooft extra aandacht te hebben voor de beschikbaarheid van beschermingsmiddelen. Ook gaf hij aan dat vanaf maandag extra zorgmedewerkers worden getest op het virus. Het gaat vooral om medewerkers die niet in het ziekenhuis werken, zoals huisartsen en thuiszorgmedewerkers. Zo moet ook duidelijk worden wie er al immuniteit hebben opgebouwd. De testcapaciteit gaat met een factor vier omhoog. 

In de zorg piept en kraakt het volgens De Jonge. "Ziekenhuizen doen er alles aan om de crisis aan te kunnen pakken. Ze hebben vaak de hele organisatie om gegooid, maar er wordt ongelooflijk hard gewerkt. We moeten zorgen dat we de zorg in de benen kunnen houden. Daar moeten we alles aan doen."

Meer informatie over de maatregelen is te vinden op: www.rijksoverheid.nl/coronavirus