Nieuws

Coronamaatregelen versoepeld: wat mogen we vanaf vandaag weer doen?

De coronamaatregelen zijn vanaf 28 april weer een beetje versoepeld. Voor veel mensen zullen het schrappen van de avondklok en het heropenen van de terrassen en de winkels de belangrijkste versoepelingen zijn. Maar wat mag er nog meer? En wat zijn precies de regels?


Leestijd: 1 minuut

Ondernemersorganisaties: ‘Goed dat compensatiepakket wordt doorgetrokken in Q1’
Ondernemersorganisaties: ‘Goed dat compensatiepakket wordt doorgetrokken in Q1’

Avondklok
Sinds woensdagochtend om 04.30 uur is de avondklok opgeheven. Dat houdt dus in dat je ’s avonds weer gewoon de straat op mag. 

Horeca
De terrassen mogen weer open, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo mag je alleen tussen 12.00 en 18.00 uur op het terras zitten met maximaal twee mensen per tafel, of meerdere mensen als die tot één huishouden behoren. Op een terras mogen maximaal 50 mensen zitten, tenzij er minder ruimte is. Je moet vooraf reserveren, maar dit mag ook ter plekke. 

Winkels
Alle niet-essentiële winkels mogen weer gewoon open. Je hoeft dus niet meer een afspraak te maken voordat je gaat winkelen. De sluitingstijd voor niet-essentiële winkels gaat naar 20.00 uur. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht. Voor winkels geldt wel een maximumaantal klanten per vierkante meters. Op warenmarkten mag nu ook weer andere waar worden verkocht, dan levensmiddelen. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht. 

Bijeenkomsten en bezoekregeling 
We mochten wekenlang maar één bezoeker over de vloer krijgen, maar dit maximum wordt opgekrikt naar maximaal twee bezoekers per dag. De regels voor begrafenissen worden ook uitgebreid: het maximumaantal gasten gaat van vijftig naar honderd. 

Sport en onderwijs
Studenten in het hogere onderwijs mogen alweer één dag per week naar college. Ook mogen er weer theorie-examens voor het rijbewijs worden afgelegd. Voor de sportsector zijn er nog geen versoepelingen: op z’n vroegst op 11 komt er meer ruimte voor buitensporten en publiek. Het is nog niet duidelijk of er binnenkort ook weer binnen gesport mag worden. 

Openingsplan
De maatregelen van het kabinet zijn onderdeel van een groot openingsplan. In het plan valt te zien dat op 11 mei nieuwe versoepelingen gepland staan. Het is nog maar de vraag of dat doorgaat, de eerste stap van het plan liet een week extra op zich wachten.