De huidige Oosterpoort voldoet niet meer. Het gebouw is niet duurzaam en moet nodig worden opgeknapt. Als Groningen dan tóch zoveel geld moet steken in de verbouwing, dan kunnen we net zo goed een nieuwe Oosterpoort bouwen.
Met name SPOT Groningen is een enthousiast pleitbezorger voor deze gedachte. Volgens SPOT Groningen zou een Nieuwe Poort uitstekend gerealiseerd kunnen worden achter het Hoofdstation. Perfect bereikbaar per trein, en dichtbij de Groningse binnenstad. De Nieuwe Poort zou een enorme impuls geven aan het culturele leven van Groningen, en zeker popliefhebbers kunnen dan uitstekend terecht in een nieuwe, aanzienlijk grotere popzaal.
Ook Groningse ondernemersorganisaties ook pleiten voor de bouw van een Nieuwe Poort achter het Hoofdstation. Volgens de ondernemers is dat belangrijk voor de binnenstad, omdat veel muziekliefhebbers hun bezoek aan de Nieuwe Poort kunnen combineren met een bezoek aan de Groningse binnenstad.
“Knap Oosterpoort op”
Maar er zijn ook mensen die vinden dat het niet nodig is om de huidige Oosterpoort te slopen. Volgens hen is er dan sprake van kapitaalvernietiging, en is het veel verstandiger om het huidige verouderde gebouw op te knappen. Daarvoor pleitte onder meer Paul Grimmius in de Groninger Internet Courant. Wel vindt hij dat er een nieuwe grote Popzaal moet komen, en die kan wat hem betreft het best op het Suikerterrein.
Martiniplaza
Nu er wordt nagedacht over een nieuwe Oosterpoort is het goed om ook na te denken over een nieuwe locatie voor Martiniplaza. Ook dit gebouw heeft een opknapbeurt nodig. De Groningse hoogleraar Jouke van Dijk pleitte er in de GIC voor om een nieuwe Martiniplaza te realiseren op het Suikerterrein. Dan zou een nieuwe Oosterpoort het beste achter het Hoofdstation gebouwd kunnen worden.
“Nieuwe Oosterpoort bouwen te duur”
In Groningen zijn ook mensen die de plannen kritiseren omdat het bouwen van een nieuwe Oosterpoort volgens hen veel te duur zal uitpakken, en daarmee een te groot beslag zal leggen op de begroting van Groningen voor de komende jaren.
In een uitvoerige beschouwing over de plannen voor een Nieuwe Poort stelt de directeur van Platform Gras, Peter Michiel Schaap, dat er bij de initiatiefnemers van een Nieuwe Poort achter het Hoofdstation sprake is van wensdenken. De vraag is volgens hem of De Nieuwe Poort werkelijk een verrijking voor Groningen zal zijn. Zijn antwoord is volgens hem om heel veel redenen duidelijk ‘nee’.
Hoe dan ook: de Groningse gemeenteraadsleden staan aan de vooravond van misschien wel een van de meest ingrijpende beslissingen van de laatste jaren. Wat ze ook kiezen: het besluit krijgt verstrekkende gevolgen voor Groningen voor de komende twintig tot dertig jaar, op het gebied van cultuur, architectuur, leefbaarheid, stadsontwikkeling en de gemeentelijke financiën.