Nieuws

“Stad van de toekomst” in Groningen stap dichterbij

De realisatie van ‘De Suikerzijde’, een nieuwe wijk in Groningen op het terrein van de voormalige Suikerfabriek, is een stap dichterbij gekomen. De gemeente Groningen is een samenwerking aangegaan voor de eerste 700 woningen voor deze wijk, die volgens de gemeente Groningen “de stad van de toekomst” moet worden.


Leestijd: 2 minuten

Rechter legt bouw Suikerzijde opnieuw stil, natuurorganisaties blij
Rechter legt bouw Suikerzijde opnieuw stil, natuurorganisaties blij

De gemeente, Dura Vermeer en corporaties Nijestee en Patrimonium zijn een partnerschap aangegaan om de eerste 700 woningen met bijbehorende voorzieningen in De Suikerzijde te realiseren. Daarvoor zetten de vier partijen onlangs hun handtekening tijdens een bijeenkomst op het dak van het oude Zeefgebouw. Als alles volgens planning verloopt, start de bouw eind 2023.

De Suikerzijde is, zo laat de gemeente Groningen weten, een unieke ontwikkeling. Niet alleen vanwege de omvang van 160 hectare en de ligging nabij de binnenstad, maar ook vanwege de hoge ambities. De Suikerzijde wordt een zelfstandig functionerend en levendig stadsdeel met uiteindelijk 5.000 woningen en ruimte voor verschillende woonvormen, werken, leren en recreëren.

De Suikerzijde wordt daarmee “de stad van de toekomst”. Voor de ontwikkeling hiervan heeft de gemeente kennis en kunde nodig van een marktpartij en corporaties met pioniersgeest en lef. Die heeft de gemeente gevonden in ontwikkelende bouwer Dura Vermeer en corporaties Nijestee en Patrimonium.

“De nood is hoog, dat realiseren we ons allemaal. Als gemeente hebben we er alle vertrouwen in dat we voor deze belangrijke opgave de juiste partners hebben gevonden. We hebben geen tijd te verliezen en gaan volop aan de slag” aldus wethouder Roeland van der Schaaf. >>

Suikerzijde: impressie van de zijderoute
Suikerzijde: impressie van de zijderoute

Programma

In totaal komen in De Suikerzijde ongeveer 5.000 woningen. De eerste fase waar de vier partners mee aan de slag gaan bestaat uit vier bouwvelden met in totaal 700 woningen. Hiervan zijn 300 woningen bedoeld voor sociale huur en middenhuur. Zo levert De Suikerzijde een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het tekort aan betaalbare woningen en wordt het een stuk ongedeelde stad voor iedereen, aldus de gemeente.

Planning

De partijen maken samen een concreet plan voor de eerste vier bouwvelden. Dat plan is in de zomer van 2022 klaar. Daarna volgt uitwerking op gebouwniveau en kunnen de voorbereidende werkzaamheden en verkoop starten. De planning is dat de bouw van de eerste woningen eind 2023 start.

De Suikerzijde

De Suikerzijde wordt het nieuwe, toekomstgerichte stadsdeel op het terrein van de voormalige Suikerfabriek. Vlakbij het centrum van de stad. De Suikerzijde wordt stedelijk en stoer, maar ook groen, royaal en uitnodigend. Er komen zo’n 5000 woningen en diverse commerciële- en maatschappelijke voorzieningen. Meer informatie: De Suikerzijde | Gemeente Groningen

Ondertekening van de samenwerking. (Foto: Gemeente Groningen, Henk Tammens).
Ondertekening van de samenwerking. (Foto: Gemeente Groningen, Henk Tammens).