Nieuws

Defensie houdt roep om hulp van burgemeester Schuiling in beraad

Het verzoek dat burgemeester Koen Schuiling van Groningen gisteren deed aan defensie om hulp te bieden aan verpleeg- en woonzorgcentra wordt door het ministerie in beraad gehouden. Defensie laat weten altijd bereid te zijn om noodhulp te bieden, maar dat doen ze alleen als het niet anders kan, en bovendien ‘is onze voorraad artsen en verpleegkundigen natuurlijk niet onuitputtelijk’.


Leestijd: 1 minuut

Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier
Schuiling heeft weinig vertrouwen in goede afhandeling gasdossier

Dat laat een woordvoerder van defensie maandag weten aan het Dagblad van het Noorden. De woordvoerder reageert daarmee op een oproep van Koen Schuiling in zijn functie als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen om steun te verlenen aan zorginstellingen. Deze kunnen de roosters amper rond krijgen, en daardoor komt de zorg onder druk te staan.

Ook de regio Twente heeft hulp gevraagd van het ministerie van defensie, zo meldt RTL Nieuws

Vandaag nader overleg

In de regio Groningen alleen zou het gaan om tussen de 20 en 25 verpleegkundigen of zorgmedewerkers.

Burgemeester Schuiling heeft ook steun gekregen van de landelijke voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsregio’s, burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Ook volgens Bruls is de 'nood hoog is' en daarom gaat hij vandaag met minister Ferd Grapperhaus in gesprek over de inzet van het leger in de zorg, aldus RTL Nieuws.

Het verzoek tot militaire bijstand wordt de komende dagen nader beoordeeld, zo liet een VWS-woordvoerder gisteravond weten aan Nieuwsuur.