Nieuws

Delfsail maakt balans op: evenement trekt 318.000 bezoekers

Het evenement Delfsail heeft afgelopen dagen in totaal 318.000 bezoekers getrokken. De organisatie toont zich daarmee dik tevreden. Al waren er deze editie minder van de enorme en spectaculaire “tall-ships” met grote zeilen dan bij eerdere edities en was het af en toe behoorlijk regenachtig. Toch was het het grootste toeristische evenement in de provincie Groningen, en de organisatie is alweer begonnen met de voorbereiding van een volgende editie.


Leestijd: 2 minuten

Vier dagen lang was de haven van Delfzijl gevuld met tall ships en andere bezienswaardige schepen zoals het Varend Erfgoed en de Hollands Zeilvloot, waar 318.000 bezoekers op af kwamen. DelfSail bestond niet alleen uit maritieme blikvangers maar bood ook een groot muzikaal programma op de wal.

Eén van de hoogtepunten was vrijdagmiddag de komst van koningin Màxima, die naar Delfzijl kwam voor de doop van twee schepen van de Koninklijke Wagenborg. Honderden belangstellenden stonden op de kades om een glimp van de koningin op te vangen terwijl zij een rondvaart maakte door de haven. 

Van Hollandse bodem

Op het grote podium trad de top van de Nederlandse muziekwereld op. Danny Vera, Jan Smit, Suzan & Freek en Davina Michelle, om maar een paar te noemen. Jeroen van der Boom, als laatste toegevoegd aan het programma, bleek een gouden greep. Zondagmiddag zette hij de boel flink op z’n kop. Verderop kon de voetbalwedstrijd Polen-Nederland op grote schermen worden gevolgd. Het publiek bij Jeroen van der Boom hield op zijn verzoek de stand bij met als eindstand 1-2. 

Erepenning

Directeur talls ships, Jeannette Blijdorp, ontving tot haar grote verrassing zaterdag uit handen van burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta de Zilveren Erepenning van deze gemeente. De blijk van waardering komt aan het eind van haar carrière in de tall ship wereld. Blijdorp is vanaf het eerste begin betrokken geweest bij de organisatie van DelfSail.

Goede sfeer 

Volgens Gerard Beukema, voorzitter van de Stichting DelfSail, zat de sfeer er goed in de afgelopen dagen. Zowel bij publiek, opvarenden van de schepen als ook bij de ruim 350 vrijwilligers. “Zonder hen zou DelfSail niet mogelijk zijn. Veel van hen hebben vakantiedagen opgenomen om mee te helpen met DelfSail. De organisatie is hen veel dank verschuldigd. Onze dank gaat daarnaast uit naar de overheden, sponsoren en partners zonder wie het evenement ook nooit van de grond was gekomen.”

Wisselvallig weer

De weersomstandigheden waren wisselvallig en zorgde af en toe voor extra uitdagingen voor de organisatie om de veiligheid te garanderen. Zo moest het programma worden aangepast omdat de regen ervoor zorgde dat er technisch gezien te weinig tijd was om de apparatuur van twee grote bands veilig op te bouwen. Hierdoor kon Son Mieux niet optreden, gelukkig kon Davina Michelle even later het podium wel veilig betreden en een spetterend optreden geven. Ondanks de wisselvallige weersomstandigheden kwamen er 318.000 bezoekers op het evenement af

Vooruit kijken

De organisatie met al haar vrijwilligers, is momenteel aan het afbouwen en kijken alweer vooruit. “Met hulp van overheden, sponsoren en overige partners en afhankelijk van de schema’s van de schepen, zijn wij ervan overtuigd dat we met deze krachtige vrijwilligersorganisatie ook weer aan een volgende editie kunnen werken,” aldus voorzitter Gerard Beukema.