Nieuws

Dit weekend veel vallende sterren te zien én kans op noorderlicht

Dit weekend zijn er veel vallende sterren aan de hemel te zien. In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus zijn er 38 tot 50 vallende sterren per uur te zien en in de nacht van 13 op 14 augustus zijn er zelfs 48 tot 65 vallende sterren per uur te zien.


Leestijd: 2 minuten

Dat meldt Weeronline.nl. De vallende sterren zijn technisch gezien geen sterren, maar Perseïden: hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt, gaan deze steentjes gloeien en zie je een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt dan een meteoor genoemd.

Om de meeste vallende sterren te zien, moet je zondagochtend 13 augustus om 04.00 schuin omhoog naar het oosten tot het noordoosten kijken. Er zijn er dan zo’n 44 per uur te zien. Belangrijk is natuurlijk dat er geen bewolking aan de lucht is, en voor het beste resultaat zoek je een plekje buiten de stad.

Gunstige omstandigheden

De Perseïden trekken elk jaar in de zomer voorbij. Vorig jaar waren ze slecht zichtbaar doordat het tijdens de pieknacht volle maan was. Dit jaar is de maan slechts voor 10 procent verlicht. Bij zeer gunstige condities kunnen de Perseïden in de pieknacht zo’n 85 vallende sterren per uur opleveren. Dit jaar zijn het er iets minder doordat dat maximum zondagmiddag om 14.00 voorbijtrekt.

Ben je aankomend weekend niet in de gelegenheid om te kijken, dan heb je ook drie dagen voor de pieknacht en drie dagen erna kans om de vallende sterren te zien. In alle gevallen is 4:00 uur in de ochtend het beste kijkmoment.

Ook kans op Noorderlicht

In de komende dagen heb je óók kans om het Noorderlicht te spotten. Dat meldt Noorderlichtjagers. Volgens de organisatie is de zon de afgelopen dagen actief en zullen er de komende dagen waarschijnlijk zonnestormen arriveren in onze dampkring.

Als het Noorderlicht in Nederland te zien is, zal dat waarschijnlijk laag boven de noorderlijke horizon zijn. “Als je op pad gaat: ga naar een donkere plek waar je een goed zicht hebt op de noordelijke horizon. De lucht moet bij voorkeur wel transparant zijn. Bij twijfel of er noorderlicht is, is er een vuistregel: geen sterren op de foto, dan is het ook geen noorderlicht.”