Nieuws

Doek tegen felle zon voor Aletta Jacobs op Harmonieplein in Groningen

Het was uitzonderlijk warm, dinsdagmiddag. Ook op het Harmonieplein, waar studenten demonstreren tegen geweld in Gaza. Opmerkelijk was dat de studenten Aletta hadden voorzien van een hoofddoekje, kennelijk tegen de zon. Daaruit lijkt respect voor het beeld te spreken. En dat zou zeer terecht zijn, want Aletta had idealen die veel van de (vrouwelijke) demonstranten nu waarschijnlijk ook hebben. Al weten we niet wat Aletta van de situatie in Gaza zou vinden. Wie was Aletta Jacobs?


Leestijd: 1 minuut

Aletta Jacobs (1854-1929) , geboren in Sappemeer, was een Nederlandse arts, feministe en voorvechter van vrouwenrechten.

Aletta Jacobs heeft een sterke band met Groningen. Jacobs begon haar academische carrière aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze in 1871 werd toegelaten als eerste vrouwelijke student. Ze studeerde geneeskunde aan deze universiteit en promoveerde in 1879 tot doctor in de geneeskunde.

Tijdens haar studie werd ze geconfronteerd met veel weerstand vanwege haar geslacht, maar haar doorzettingsvermogen leidde tot belangrijke doorbraken voor vrouwen in het hoger onderwijs. Haar tijd in Groningen markeerde het begin van haar invloedrijke carrière als arts en feministe.

De Rijksuniversiteit Groningen eert haar nalatenschap met onder andere de Aletta Jacobsprijs, die sinds 1990 wordt uitgereikt aan vrouwen die zich inzetten voor gendergelijkheid. Aletta Jacobs blijft een iconische figuur in de geschiedenis van Groningen en Nederland.