Nieuws

Drijfmestverbod zorgt voor zandverstuivingen in Veenkoloniën


Leestijd: 1 minuut

Boeren in de Veenkoloniën mogen sinds januari dit jaar geen mest meer uitrijden wegens de ammoniakuitstoot. Die maatregel geldt al jarenlang voor het hele land. Het ministerie maakte echter jarenlang voor de Veenkoloniën een uitzondering, omdat de bodemstructuur daar losser is en het zand dus sneller kan gaan stuiven. Daarom mochten de boeren altijd een klein laagje mest over de akkers uitstrooien om dat probleem tegen te gaan.

Volgens LTO-Noord veroorzaken de zandverstuivingen grote schade voor de boeren. ,,Niet alleen waait vruchtbare grond weg, ook de jonge gewassen raken beschadigd door de rondwaaiende grond. Daarnaast lijkt het ons voor de toeristen die in de zandstormen terechtkomen, ook geen pretje”, aldus een woordvoerder. LTO-Noord heeft de zaak bij LNV aan de orde gesteld.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn er genoeg alternatieven zoals het zaaien van gerst als bemester tussen de gewassen. De woordvoerder zegt dat zijn ministerie enigzins verrast is door het signaal van LTO-Noord. De land- en tuinbouworganisatie wil het uitrijden van mest in de Groningse en Drentse Veenkoloniën als noodmaatregel in stand houden.