Nieuws

DUO keert eerste ‘stufi’ uit aan ruim 465.000 studenten


Leestijd: 1 minuut

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) keert vandaag aan iets meer dan 465.000 studenten van hogescholen en universiteiten voor het eerst weer een basisbeurs uit. Uitwonende studenten krijgen bijna 440 euro op hun rekening en thuiswonende studenten ruim 110 euro. In totaal keert DUO vandaag ruim 130 miljoen euro aan de studenten uit.

Met de herinvoering van de basisbeurs hebben studenten in het hbo en op de universiteit, net als studenten in het mbo, vanaf dit studiejaar ook weer recht op een basisbeurs. De beurs wordt omgezet in een gift als een student binnen de diplomatermijn van 10 jaar een diploma behaalt. Aanvragen blijft ook de rest van dit studiejaar met terugwerkende kracht naar september mogelijk.

Bewuster lenen

Uit een eerste analyse van DUO lijken hbo- en wo-studenten bewuster te lenen door de herinvoering van de basisbeurs. Niet alleen is het aantal studenten dat leent gedaald met ruim 93.000, maar ook het gemiddelde leenbedrag daalde naar 575,27 euro. Vorig jaar was dat gemiddeld nog 677,21 euro.

Tegen het eind van het jaar kan DUO een uitgebreide analyse maken van alle groepen binnen studiefinanciering en de bedragen die daarbij horen.