Nieuws

De Nieuwe Poort: "Een culturele plek voor iedereen: met veel meer dan alleen muziek"

Hoe kijken politieke partijen in Groningen aan tegen plannen om een nieuw Muziekcentrum te bouwen, als opvolger van de Oosterpoort? De GIC vraagt politieke partijen in de Groningse gemeenteraad hoe ze hier tegenaan kijken. Vandaag het woord aan Sophie Middelhuis van GroenLinks.


Leestijd: 2 minuten

“De Oosterpoort barst van leven en cultuur. Het is de thuisbasis van het Noord Nederlands Orkest, het dient als podium voor spetterende popshows en Eurosonic Noorderslag vindt er jaarlijks haar toneel. In Groningen vinden we dat sterke culturele voorzieningen onmisbaar zijn: cultuur geeft mensen de mogelijkheid om zich te ontplooien, te ontspannen en om elkaar te ontmoeten. Om dat te waarborgen is een nieuw muziekcentrum essentieel, omdat dit mogelijkheden biedt voor het verder ontwikkelen van Groningen als dé cultuurgemeente van het Noorden, waar we cultuur hoog in het vaandel hebben.

En nou juíst zo’n nieuw muziekcentrum kan de Groningse cultuursector versterken. Het is een schakel in de podiumketen die het aanbod verbreedt en als aanvulling dient op bestaande podia zoals Vera en Simplon. Een grote popzaal geeft Groningen de mogelijkheid om grote popconcerten te bieden. Een klassieke zaal biedt een waardige plek voor ons noordelijke toporkest. Bovendien biedt het meer ruimte voor experiment en talentontwikkeling. Zo hebben we een waardige balans tussen de vraag naar ruimte en spektakel en het aanbod van het talent dat Groningen te bieden heeft.

Heb je het over cultuur, dan heb je het ook over ontmoeting. Een nieuw centrum zou dat aan alle kanten uitstralen. Dat zit ‘m in meer dan alleen het samenkomen voor een concert. Het gaat verder dan muziek. Een nieuw muziekcentrum, gevestigd in het centraal gelegen Spoorkwartier, (achter het Hoofdstation), zou dienen als een levendige en dynamische stadsentree.

De locatie zorgt dus voor een mooie combinatie en ontmoetingen van bezoekers van buitenaf en inwoners van de omliggende buurten. Bovendien kunnen de mogelijkheden voor samenwerkingen met onderwijsinstellingen uitgebreid worden, waardoor het een broedplaats kan worden voor nieuw talent en innovatie. Ook mooi meegenomen (maar daardoor niet minder belangrijk): het nieuwe gebouw kan energieneutraal gemaakt worden, wat past bij de duurzaamheidsambitie van deze groene gemeente.

Kortom, een nieuw muziekcentrum zal staan voor álles wat we in Groningen willen in het kader van cultuur. Het is niet alleen een noodzakelijke stap om tegemoet te komen aan de groeiende culturele behoeften van deze groeiende stad, maar ook een kans om de ambities die we in de gemeente hebben in het kader van onderwijs, ontmoeting en duurzaamheid.

Een nieuw muziekcentrum biedt de nodige flexibiliteit, beschikbaarheid en capaciteit om dit in één gebouw waar te maken. Door de samenkomst van cultuur, onderwijs en zowel inwoners als bezoekers is het een perfecte omgeving voor ontmoeting en kruisbestuiving: van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.”

Sophie Middelhuis

(Zie ook de eerder gepubliceerde opinie van de Stadspartij).