Nieuws

Een derde inwoners Meeden bezoekt dokter vanwege klachten door windturbines

Een derde van de inwoners van het Groningse dorp Meeden gaat naar de dokter met klachten door het geraas en gebrom van windmolens. Dat zegt huisarts Cornelis Pet tegen het Algemeen Dagblad (AD). Een collectief van Nederlandse artsen hoopt dat de landelijke milieunormen voor windturbines worden aangescherpt.


Leestijd: 2 minuten

Meeden ligt op minder dan een kilometer afstand van Windpark N33. Sinds de ingebruikname van de eerste van in totaal 35 turbines in 2020 verzamelde de stichting Tegenwind N33 bijna achthonderd klachten. Veel van de klagers verschijnen bij Pet, de dorpsdokter sinds 1991. De arts schat in dat ruim een derde van de bevolking hinder ervaart van de windturbines.

De lage bromtonen van de windturbines leiden volgens de dokter tot stress, boosheid, vermoeidheid en verhoogde niveaus van irritatie en alertheid. Ook zegt hij ruzies, depressies en suïcidale neigingen te zien, evenals ouders die klagen over onhandelbare kinderen en leerachterstanden. Ook dokters van andere dorpen in Nederland die dicht bij windturbines staan, zien deze klachten, blijkt uit een rondgang van het AD.

De artsen zijn verbolgen over een recent Nivel-rapport. Dat beweert het tegenovergestelde van wat de dokters zeggen te zien. Volgens het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg stelden huisartsen tussen 2012 en 2021 niet vaker acute of chronische gezondheidsproblemen vast bij mensen die dichtbij windturbines wonen dan bij mensen verderop.

De voormalig huisarts en epidemioloog Dick Bijl noemt de studie Gezondheidsverkenning Windturbines ‘broddelwerk’. Hij zegt dat er methodologisch veel op aan te merken is, en sluit zich daarmee aan bij verschillende artsen die kritiek hebben op het rapport. De artsen zeggen onder andere dat er onduidelijke codes zijn gebruikt in het onderzoek en dat de postcodegebieden te groot zijn om het effect te meten op burgers binnen een kilometer van de windturbines. Ook kijkt de studie tien jaar terug, terwijl de windmolens volgens de artsen toen nog een stuk kleiner waren en verder stonden van bewoning.

Artsencollectief Wind Wiki heeft de hoop gericht op nieuwe landelijke milieunormen voor windturbines die de regering moet vaststellen. De vorige bleken ondeugdelijk aldus het Europese Hof en zijn door de Raad van State aan de kant geschoven.