Nieuws

Een van de mooiste oude plafonds van Groningen hervonden

Een van de mooiste oude plafonds van Groningen is te vinden in het Feithhuis aan het Martinikerkhof in Groningen. Alles over dit oude plafond, dat bij een restauratie werd hervonden, is te lezen in het boek “Hervonden Stad en Land”. Dat besteedt uitvoerig aandacht aan recent teruggevonden waardevolle zaken uit de geschiedenis van Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Een van de mooiste oude plafonds van Groningen hervonden
Een van de mooiste oude plafonds van Groningen hervonden

Het eerste exemplaar van het jaarboek is donderdag in het Lutherzaaltje bij de Lutherse kerk in ontvangst genomen door wethouder Ruimtelijke Ordening Rik van Niejenhuis.

De 27e editie van de Hervonden Stad en Land – tot vorig jaar bekend als de Hervonden Stad – ligt vanaf 25 november in de boekenwinkels.

Dit erfgoedjaarboek van de Stichting Monument & Materiaal en de gemeente Groningen omvat – zoals elk jaar – een samenvattend overzicht van recent uitgevoerde archeologische en bouwhistorische onderzoeken en restauraties in de gemeente.

Nieuw dit jaar is dat in het jaarverslag restauratie en transformatie stil wordt gestaan bij karakteristieke panden die een transformatie hebben ondergaan in functie, bijvoorbeeld van bedrijfspand naar wooncomplex.

Naast andere verslagen bevat het jaarboek zeven artikelen over zeer uiteenlopende onderwerpen, zoals een artikel over de Onner Es, een sinds de ijstijden veelvuldig gebruikt en geliefd landschap. Hierop volgt een uiteenzetting over de grote verscheidenheid aan vondsten van middeleeuwse draai- en steeksleutels in Groningen.

Maar ook aandacht voor bijzondere archeologische vondsten, zoals een 16-eeuwse nootmuskaatrasp, waarin een klein en in eerste instantie onaanzienlijk ‘bakje’ de internationale en exotische betrekkingen van de Stad laat zien.

(Foto's: gemeente Groningen).

Hervonden oude nootmuskaatrasp
Hervonden oude nootmuskaatrasp