Nieuws

Eerste slechtvalkkuiken uit het ei

Beschuit met muisjes voor het koppeltje slechtvalken in de nestkast bovenin het Gasunie-gebouw. Daar is in de nacht van woensdag op donderdag het eerste slechtvalkkuikentje uit het ei gekropen. Er zijn in totaal vijf eieren gelegd. Via een webcam die in het nest hangt, zijn de broedperiode en ook de kraamtijd live te volgen.


Leestijd: 1 minuut

De nestkast hangt sinds 2008 aan het Gasunie-gebouw, maar het duurde een paar jaar voordat de broedplek door de slechtvalken ontdekt werd. In 2013 werd er voor het eerst gebroed; toen waren het echter geen slechtvalken maar torenvalken die gebruik maakten van de kraamkamer. In 2016 werden er voor het eerst drie jonge slechtvalken geboren, en vanaf dat moment was het elk jaar raak. Vorig jaar kropen er drie jongen uit het ei.

Het hoofdkantoor van Gasunie is bij uitstek geschikt voor met name slechtvalken omdat die goed gedijen in een rotsachtige omgeving. Slechtvalken nestelen graag aan een steile wand van een hoge rots en de wanden van het Gasunie-gebouw geven de valken het gevoel van een natuurlijke habitat. Bovendien, met het Stadspark en natuurgebied de Onlanden dichtbij heeft de slechtvalk een perfect jachtterrein. Er moeten nog vier eieren worden uitgebroed. Via een webcam is te zien hoe het met de slechtvalkjes gaat