Nieuws

Eerste zeehondenpup van het winterseizoen binnengebracht in Pieterburen

Bij het Zeehondencentrum in Pieterburen is de eerste zeehondenpup van het winterseizoen binnengebracht. Het beestje was woensdagavond over een dijk gekropen en op een weg terechtgekomen.


Leestijd: 1 minuut

Eerste zeehondenpup van het winterseizoen binnengebracht in Pieterburen
Eerste zeehondenpup van het winterseizoen binnengebracht in Pieterburen

Woensdagavond rond 19:00 uur kwam bij het Zeehondencentrum in Pieterburen een melding binnen over een zeehondenpup. Het diertje was in Den Helder over de dijk gekropen en was vervolgens op de weg onderaan de dijk beland.

Als snel bleek dat het ging om een al gemarkeerde zeehondenpup. De zeehondenwachters van Ecomare hadden de pup al een aantal dagen geobserveerd op Texel. Na navraag bleek de pup inmiddels gewicht te hebben verloren en dat, in combinatie met de locatie, maakte dat de pup werd opgevangen.

De pup is een vrouwtje van minstens 10 dagen oud en weegt nog maar net 15 kilo. Dit is een paar kilo lichter dan wat een pup van haar leeftijd had moeten zijn. Ze is “Hali” genoemd naar de wetenschappelijke naam van haar soort, de grijze zeehond: Halichoerus grypus.

Kortgeleden deed het Zeehondencentrum al de oproep extra alert te zijn rondom zeehonden in deze periode van het jaar. Grijze zeehonden krijgen nu hun pups en moeders hebben maar 2,5 week tijd hun pups te voeden. In die korte periode groeien de pups enorm snel, van 10 kilo bij geboorte naar soms wel 50 kilo als de moeder ze verlaat. Daarom is het essentieel dat zeehondenmoeders en -pups de rust en ruimte krijgen die ze dit jaar nodig hebben.