Nieuws

Eeuwenoud scheepsbeeld Barry op Hanzehogeschool door CT-scan

Het eeuwenoude scheepsornament Barry, dat vissers vorig jaar voor de kust van Texel vonden, is op de Hanzehogeschool onderzocht. Afgelopen vrijdag ging het beeld door de CT-scanner. “Barry is op dit moment bijzonder kwetsbaar door een diepe krimpscheur.”


Leestijd: 1 minuut

 Foto | Rienhart Wolf
Foto | Rienhart Wolf

Het beeld zat vorig jaar verscholen tussen het wier in de netten van een garnalenkotter. Al snel na de vondst werd duidelijk dat het om een topstuk ging. Het beeld kreeg de naam Barry. Volgens onderzoekers is Barry zo’n 400 jaar oud. Het beeld bleek afkomstig van een oorlogsschip van de VOC.

Student Archeologie Tess Arzini van Hogeschool Saxion onderzoekt het ornament in verband met haar afstudeeronderzoek. De CT-scan was een aanvulling op haar lopende archeologische onderzoek naar de achtergronden van Barry.

Met de CT-scanner zijn duizenden dwarsdoorsnedes gemaakt van het ornament, waardoor details zichtbaar werden die aan de buitenkant niet zichtbaar waren. Studenten en docenten van de opleiding Medisch Beeldvormende Radiotherapeutische Technieken (MBRT) waren bij dit bijzondere project betrokken. “De belangrijkste conclusie is dat Barry op dit moment bijzonder kwetsbaar is door een diepe krimpscheur die zichtbaar werd tijdens de scan”, vertelt MBRT-docent Rienhart Wolf. “Daarnaast waren de jaarringen van het (naald-)hout duidelijk zichtbaar en kwamen ook pigment (verf)resten aan het licht in de dieper gelegen delen van het aangezicht.”

Vanuit de opleiding MBRT wordt af en toe meegewerkt aan dit soort niet-medische verzoeken, vertelt Wolf. “Het scanprotocol waarmee tegenwoordig wordt gewerkt is twee jaar geleden ontwikkeld door twee MBRT-studenten tijdens een afstudeeropdracht. Archeologische vondsten vergen fundamenteel andere instellingen van de scanner ten opzichte van het menselijk lichaam, maar gelukkig hoeven we ons geen zorgen te maken over de stralendosis.”

Een aantal deskundigen was aanwezig tijdens de scan van Barry. Tjeerdo Wieberdink en Kees Hos van Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW) reisden mee met Barry vanwege de kwetsbaarheid van het ornament. Ook Silke de Lange, houtspecialist en senior archeoloog van BIAX Consult, was aanwezig bij de CT-scan.

Foto | Rienhart Wolf