Nieuws

Einde aan een tijdperk: geen bussen meer over de Grote Markt

Nog een paar dagen en dan is het zover: vanaf aankomende zondag rijden er definitief geen bussen meer over de Grote Markt in Groningen. De hele binnenstad is daarmee dan busvrij, waardoor er meer ruimte komt voor wandelaars en fietsers.


Leestijd: 2 minuten

Einde aan een tijdperk: geen bussen meer over de Grote Markt
Einde aan een tijdperk: geen bussen meer over de Grote Markt

De bussen nemen vanaf aankomende zondag een nieuwe route, onder andere over de Kattenbrug en langs de Diepenring. Reizigers van en naar de binnenstad kunnen in- en uitstappen bij de nieuwe halte ‘Sint Jansbrug’: bij het Provinciehuis en de Stadsschouwburg.

Dankzij de speciaal aangelegde Kattenbrug, die sinds begin dit jaar al deels in gebruik is, kunnen de bussen een nieuwe route rijden. In plaats van over de Grote Markt rijden de bussen nu vanaf het Gedempte Zuiderdiep, via het Gedempte Kattendiep over de Kattenbrug en dan langs de Diepenring richting W.A. Scholtenstraat en vice versa. Dit deel van de Diepenring is ingericht als 30-kilometerzone voor al het gemotoriseerd verkeer om zo de veiligheid van fietsers en voetgangers te verbeteren.

Nieuwe bushalte: Sint Jansbrug

Vanwege de nieuwe route van de bus is er een nieuwe halte op de Diepenring bij de Sint Jansbrug. Bussen die vanaf het Hoofdstation komen, stoppen voortaan bij de Stadsschouwburg. En reizigers richting het station kunnen opstappen aan de overzijde, bij het Provinciehuis. Deze in- en uitstapplekken bevinden zich op zo’n 300 meter van de Grote Markt en het stadscentrum. Dat is een minuut of vier lopen. Bij deze halte stoppen straks de lijnen 1, 3, 4, 10 en 163. De verwachting is dat er als gevolg van de nieuwe busroutes meer mensen in- en uitstappen op het Zuiderdiep. Daarom worden de perrons hier vergroot. Aan de noordkant van het Kattendiep komen er drie haltes bij. Op deze manier worden de in- en uitstappende passagiers gespreid.

Proef

Voor mensen die slecht ter been zijn, komt er een proef met alternatief vervoer vanaf de haltes aan de rand van de binnenstad naar het centrum. Riksja’s en golfkarren verzorgen deze ritjes straks een half jaar gratis. De proef start vanaf 17 juli. Dit alternatieve vervoer rijdt alleen op marktdagen: dinsdagen, vrijdagen en zaterdagen.

Grote Markt

Als de bussen van de Grote Markt verdwenen zijn, ontstaat er ruimte om het plein opnieuw in te richten. Dat gebeurt vanaf begin september. De nieuwe inrichting moet ervoor zorgen dat de Grote Markt als dé huiskamer van de stad aantrekkelijker wordt voor voetgangers. Er blijft wel genoeg ruimte voor fietsers: er komen twee noord-zuidroutes over het plein. Verder komen er op het plein zitjes, speelelementen, water en groen.